NBA  »  SPECIAL

Motive de satisfacție pentru NBA. Valoarea medie a echipelor, la un maxim istoric

February 16, 2017

dollars2

Patronii din NBA continuă să facă bani cu lopata, iar valoarea cluburilor lor continuă să crească. Celebra revistă Forbes a dat publicității tradiționalul său top bazat pe valoarea netă a francizelor din NBA, și pe lângă micile surprize din ierarhie, șochează prin cifre. În 2016, valoarea medie a echipelor din NBA a ajuns la 1,36 miliarde de dolari, 18 echipe valorează cel puțin un miliard, iar profiturile nete ale fiecărei echipe (acestea se împart egal) depășesc 31 de milioane de dolari.

„Parchetul ar putea fi foarte ușor placat cu aur, pentru că la 1,36 miliarde de dolari valoare medie se constată o creștere cu 350% față de acum cinci ani. Motivele sunt multe, dar gazul este oferit de noul contract de 24 de miliarde de dolari, pe nouă ani, semnat cu ESPN, contract care abia a intrat în vigoare, noua înțelegere colectivă cu sindicatul jucătorilor contribuind și ea la o stabilitate fără precedent, în următorii șapte ani patronii și jucătorii urmând să împartă dividende de sute, dacă nu miliarde de dolari”, scrie Kurt Badenhausen, editorialist la celebra publicație americană.

Ca echipe, surprizele sunt mici, New York Knicks și Los Angeles Lakers continuându-și dominație, iar Golden State Warriors adunând laurii unor ani senzaționali, cu o clasare pe locul 3 puțin anticipată acum cinci sezoane.

knicksCifric, Knicks sunt cea mai valoroasă echipă din ligă, evaluată acum la 3.3 miliarde de dolari, cu 10 procente peste valoarea de anul trecut și oarecum surprinzător dacă ne raportăm la rezultate. Echipa n-a mai ajuns în play-off de trei ani, dar profită de renovarea arenei Madison Square Garden (s-a investit un miliard de dolari), care a transformat locația într-o mină de aur. Așa s-au generat 141 de milioane de dolari profit cu un record jenant de 32-50, are parte din bani venind însă din contractul propriu de televizare, de 100 de milioane de dolari semnat cu MGS.

lakers16Lakers sunt cotați la trei miliarde de dolari, cu 11 procente peste valoarea anterioară, și asta la capătul celui mai slab sezon din istorie ca rezultate. Fanii iubesc însă culorile, iar arena Staples Center s-a dovedit de cele mai multe ori neîncăpătoare, cu biletele premium atingând valori inimaginabile la case: 2.750 de dolari pe meci. Pentru o mai bună imagine a mașinăriei de făcut bani din California, cifrele ultimului meci al lui Kobe Bryant sunt enervante. Lakers au făcut profit, la un singur meci, 1,2 milioane de dolari, banii venind într-o proporție covârșitoare din vânzarea de materiale promoționale cu numele jucătorului. La final, Lakers au înregistrat 119 milioane de dolari profit, și ei având însă propriul contract TV extrem de bănos.

Golden State Gold

Dacă Knicks și Lakers au dominat financiar liga în ultimii douăzeci de ani, ambele aflându-se cu regularitate pe primele două locuri, în ordine aleatorie, viitorul pare să aparțină unei alte francize care profită de o organizare ireproșabilă: Golden State Warriors.

Campionii de acum doi ani valorau 750 de milioane de dolari în 2014 dar gruparea din Oakland a reușit să-și crească rapid valoarea, anul acesta cu un procentaj incredibil, 37, și a fost evaluată la 2.6 miliarde de dolari, sărind de pe locul 6 până pe podium. În condițiile în care creșterea s-ar repeta, Warriors ar urca direct pe primul loc la anul, iar Forbes nu exclude o surpriză de proporții.

gswClubul are cele mai mari ratinguri TV din ligă (9.8) și a vândut 32.000 de abonamente, existând o listă de așteptare cel puțin la fel de mare, chiar dacă prețurile au crescut cu 15% în sezonul trecut și cu 25% în acest an. Procentul abonaților care au acceptat tacit creșterea este spectaculos: 99.5.

Mai mult, clubul din Oakland, la fel ca cei mai noii rivali de la Cleveland Cavaliers, profită de o decizie a NBA care nu mai ia decât 25% din profiturile generate de bilete pentru fondul general al ligii (de la 45%), fapt care permite echipelor să scadă enorm prețul biletelor pentru play-off, crescându-și însă veniturile prin abonamente mai mari. Cum NBA ia în continuare 45% din prețul biletelor vândute în play-off, cluburile aleg acum acest drum, mai bun pentru ele, iar Warriors nu au mărit prețurile pentru sezonul în curs, după ce anul trecut au vândut bilete în valoare de 140 de milioane de dolari numai pentru play-off, liga primind aproape jumătate din sumă.

Potrivit Forbes, Warriors sunt însă pe punctul de a deveni cea mai de succes franciză și din alte motive. Echipa a reușit să-și găsească un sponsor care va ridica o arenă nouă în San Francisco 9un miliard de dolari investiți), arenă în care echipa se va muta peste doi ani, iar sponsorii se înghesuie să-și alăture numele de cea mai interesantă echipă a ultimilor ani, Chase semnând recent o înțelegere pentru a da numele noii arene, în valoare de 300 de milioane de dolari. Suma este cea mai mare din tot sportul american, chiar dacă contractul se întinde pe 20 de ani, iar Warriors pot merge doar în sus.

Liga prosperă și va prospera

La nivel general, NBA este într-un moment magic, sutele de milioane de dolari aruncate pe contracte noi în vară fiind normale când sunt relevate asemenea cifre.

Profiturile operaționale (controlate de NBA) au atins 31 de milioane de dolari per echipă, iar proprietarii salivează efectiv la cele 800 de milioane de dolari pe care le va primi fiecare dintre echipe pentru următorii nouă ani din contractul cu ESPN și TNT. Valoarea netă, 24 de miliarde de dolari, este cea mai mare din istorie și de trei ori mai mare decât precedenta, iar cu înțelegerea colectivă deja semnată și nici un pericol de grevă, lumea poate doar să se uite cu jind la contractele din ligă, probabil în curând la nivelul starurilor din MLB.

Iar viitorul nu are cum să arate rău. Stabilitatea echipelor este totală, în acest moment doar patronul lui Brooklyn Nets căutând un partener pentru a susține echipa, iar NBA a reușit să-și refinanțeze un credit de 300 de milioane de dolari la o dobândă istorică, băncile înghesuindu-se să facă oferte care mai de care mai atrăgătoare, exact datorită nivelului financiar atins de organizație.

În clasamentul financiar al anului trecut, Chicago Bulls (2.5 miliarde) și Boston Celtics (2.2 miliarde) închid Top 5, iar Sacramento Kings (1.075 miliarde) și Milwaukee Bucks (785 de milioane) au reușit să-și crească valoarea cu 16 procente. Kings au reușit performanța după deschiderea noii arene, iar Bucks după aducerea lui Jason Kidd și anunțul că din sezonul viitor vor avea și ei o nouă arenă, astfel că șansele ca din 2018 numărul echipelor care valorează peste un miliard de dolari să depășească 20.

Topul „dolarilor”

1             New York Knicks              $3.3 miliarde

2             Los Angeles Lakers         $3 miliarde

3             Golden State Warriors  $2.6 miliarde

4             Chicago Bulls     $2.5 miliarde

5             Boston Celtics   $2.2 miliarde

6             Los Angeles Clippers      $2 miliarde

7             Brooklyn Nets   $1.8 miliarde

8             Houston Rockets             $1.65 miliarde

9             Dallas Mavericks              $1.45 miliarde

10           Miami Heat        $1.35 miliarde

11           Cleveland Cavaliers        $1.2 miliarde

12           San Antonio Spurs          $1.175 miliarde

13           Toronto Raptors              $1.125 miliarde

14           Phoenix Suns    $1.1 miliarde

15           Sacramento Kings           $1.075 miliarde

16           Portland Trail Blazers     $1.05 miliarde

17           Oklahoma City Thunder               $1.025 miliarde

18           Washington Wizards      $1 miliarde

19           Orlando Magic  $920 milioane

20           Utah Jazz            $910 milioane

21           Detroit Pistons $900 milioane

22           Denver Nuggets              $890 milioane

23           Atlanta Hawks  $885 milioane

24           Indiana Pacers  $880 milioane

25           Philadelphia 76ers          $800 milioane

26           Memphis Grizzlies          $790 milioane

27           Milwaukee Bucks            $785 milioane

28           Charlotte Hornets           $780 milioane

29           Minnesota Timberwolves           $770 milioane

30           New Orleans Pelicans   $750 milioane

 

By

web design by SianImage.RO
Hochei - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!
Livescore