Ce start de sezon în NASCAR! Daytona nu se dezminte

February 27, 2017

kurt busch

Sezon nou, așteptări noi, reguli noi și… nebunie. La asta s-a rezumat prima cursă a sezonului 2017 din NASCAR, unul care promite să genereze și mai multă adrenalină, după ce sistemul cu play-off a revigorat doar temporar audiențele. Cu mașini modificate, cu o regulă nouă, a etapelor intermediare, și cu prea multă adrenalină, cursa de 500 de mile de la Daytona s-a transformat în măcel, doar 12 piloți reușind s-o termine în același tur cu învingătorul și 25 aflându-se efectiv pe pistă la final, din 40 care au luat startul.

Învingător, veteranul Kurt Busch, ajuns de nicăieri în plutonul fruntaș, supraviețuitor miraculos la două dintre cele opt accidente de pe pistă, și profitor de pe urma lipsei de experiență a celor doi puști, Chase Elliott și Martin Truex Jr, care au rămas fără benzină în penultimul tur de pistă, dinamitând efectiv clasamentul la vârf.

Busch a spus mulțumesc, l-a executat cavaleresc pe Aric Almirola și i-a tras pe podium, prin manevra venită la jumătatea penultimului tur, pe Ryan Blaney și AJ Almendinger, suficient de isteți să urmeze același culoar, top 5 fiind completat de Almirola și Paul Menard, cu Joey Logano, Kasey Kahne, Michael Waltrip, Matt DiBenedetto și Trevor Bayne în top 10. Al 11-lea, pentru că trebuie menționat datorită faptului că a terminat în același tur cu Busch, a ajuns Brendan Gaughan, ultimele trei nume prezentate fiind găsite, de obicei, în a doua jumătate a clasamentelor sau pe lista abandonurilor. Nu și azi-noapte.

Programată în încheierea unui week-end bizar, cu accidente majore în cursele de categorie inferioară, cursa de la Daytona a fost una ultra-liniștită, provocând primele emoții abia în finalul primei etape intermediare din istorie, câștigată de Kyle Busch. Au urmat apoi 40 de tururi în care nu s-a întâmplat mare lucru, numai că un incident imposibil de controlat (explozie de cauciuc) a scos din cursă trei nume grele, Kyle, Dale Earnhardt jr și Matt Kenseth fiind prinși într-o busculadă generală cauzată de primul pilot.

Din acel moment, totul a luat-o razna, iar adrenalina a crescut cu fiecare tur, mai ales după o serie de manevre la limita agresivității făcute în turul 120, cel care a oferit șansa câștigării celei de-a doua intermediare, care i-a și revenit lui Kevin Harvick.

Cele două tururi care au urmat, rulate la viteze mici și folosite pentru pit-stop, nu au anunțat nebunia din partea a doua a cursei, toți piloții ieșind pe pistă în căutarea unui loc cât mai bun și cu un stil de condus cât mai agresiv cu putință. Și bineînțeles, când rulezi cu 200 de mile pe oră, pe trei rânduri, accidentele sunt la o fracțiune de secundă distanță, numele forțate să abandoneze după următoarele două incidente, care au implicat 16, respectiv 10 mașini, fiind uriașe.

Mai întâi Bayne (da, locul 10 al final), i-a dat un brânci lui Jimmie Johnson și a provocat primul mare ambuteiaj, din care n-au mai ieșit nici campionul, nici Clint Bowyer, Danica Patrick și Ricky Stenhouse Jr, iar apoi Jamie Mc Murray s-a scos singur din cursă, atrăgându-i însă și pe Brad Keselowski și Daniel Suarez, practic plutonul care a continuat efectiv cursa reducându-se la 15 mașini, plus câteva epave care au rulat până la final pentru puncte.

Și dacă Patrick și Earnhardt Jr. au fost cavaleri în fața camerelor (Patrick era pe locul 5 în momentul în care a fost eliminată), Johnson a promis răzbunare, mai ales că accidentul său (în care a căzut victimă și Patrick) putea fi evitat ușor, dacă Bayne nu era atât de agresiv în cel mai periculos viraj de pe circuit.

Cu plutonul rarefiat, cursa s-a mai liniștit în partea finală, ca număr de incidente, dar a rămas electrizantă, la conducere succedându-se Logano, Elliott (care a părut scăpat în câștigător dar a rămas fără combustibil!), Blaney, Almirola, Truex Jr., Kahne și Kyle Larson,  doar pentru a asista la manevrele curajoase ale experimentatului Busch, învingător șoc în prima cursă a anului.

Atlanta se anunță de vis!

foto: Sean Gardner/Getty Images North America

By

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

web design by SianImage.RO
Hochei - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!
Livescore