NFL

Surpriza din Cincinnati! Marvin Lewis, principal încă doi ani

January 4, 2018

marvin lewis

Încurcate sunt căile NFL. „Demis” acum două săptămâni de toată mass-media americană, Marvin Lewis a fost „reabilitat” de către patronul Mike Brown și premiat cu un contract nou, atipic pentru ultimii cinci ani, dar care lasă să se vadă schimbări majore în cadrul organizației. Al doilea cel mai longeviv antrenor din NFL a semnat pentru doi ani, o anomalie în condițiile în care ultimele contracte au fost, fără excepție pe un singur sezon, și va rămâne la Cincinnati Bengals cel puțin până în 2019, când activitatea sa va fi reevaluată.

„Marvin Lewis a fost un membru important al comunității din Cincinnati și al familiei Bengals în ultimii 15 ani și suntem mulțumiți că am ajuns la o înțelegere. Contribuția sa de-a lungul timpului este incomensurabilă. Chiar dacă, recent, nu ne-am atins obiectivele, avem încredere totală în Marvin să reconstruiască o echipă competitivă și să readucă fotbalul câștigător în 2018”, a explicat președintele Brown, imediat după confirmarea contractului, iar lucrurile par să aibă sens, dată fiind situația antrenorilor cu experiență din NFL și a atractivității francizei din Ohio pentru un tehnician cu nume.

Povestea, pe scurt.

După ratarea calificării în play-off pentru al doilea an consecutiv și record 7-9, cariera de 15 ani a lui Lewis a părut a fi ajuns la final sau, în cel mai bun caz, în mare pericol. Antrenorul, care a negat vehement că ar dori să renunțe când pe 17 decembrie presa anunța ca iminentă despărțirea, a ieșit luni în fața jurnaliștilor și le-a explicat că va continua în Cincinnati doar dacă toată lumea dorește acest lucru, lăsând de înțeles că va cere o putere și mai mare de decizie din partea lui Brown, pentru a accepta o nouă aventură.

Chiar dacă a părut a fi totul o bravadă, antrenorul a avut de partea sa ultimele evoluții, Bengals câștigând partidele cu Detroit Lions și Baltimore Ravens și eliminându-le pe ambele din play-off, pentru satisfacția meschină a fanilor din Ohio dar și rivalilor celor două perdante, dar și pentru propriul job. Cele două succese au estompat puțin din amărăciunea unui sezon slab, început catastrofal și soldat cu prima demitere a unui coordonator din istoria recentă a grupării, dar terminat cu record 7-6 după momentul cu pricina, și cu victorii la Buffalo Bills, Lions și Ravens, echipe cu record pozitiv, prima calificată chiar în play-off.

„Eu și familia mea suntem recunoscători pentru oportunitatea de a rămâne în Cincinnati și de a-mi continua cariera cu Bengals. Obiectivul meu este să câștig un titlu de campion aici. Avem un lot talentat, plin de veterani și de staruri în devenire și sunt decis să fac schimbările necesare pentru a îmbunătăți această echipă și a ajunge în cea mai bună postură de a ne realiza obiectivul”, a punctat și antrenorul, la conferința de presă de după semnarea noului contract.

Domnia lui Lewis în Cincinnati, similar cu sezonul 2017 pentru Bengals, a avut urcușuri și coborâșuri. Chiar și fără un succes în play-off, Lewis este cel mai titrat antrenor din istoria francizei cu 125-112-3 record și șapte calificări în play-off, realizare enormă pentru o franciză cel mult mediocră.

Tehnicianul a fost instrumental în transformarea lui Bengals dintr-o organizație de derbedei, așa cum a găsit-o în 2003, fără perspective sau rezultate (12 ani fără calificare în play-off), într-o echipă despre care s-a vorbit, recent, ca o posibilă câștigătoare de Super Bowl. Cariera sa n-a debutat cu artificii, dar după două sezoane cu 8-8 și continue căutări, Bengals au cucerit primul lor titlu divizionar în 15 ani și au reușit prima calificare în play-off din 1990 cu record 11-5. Au urmat alte trei titluri de divizie, șase calificări în play-off și o distincție personală pentru Lewis (antrenorul anului, în 2009), dar marele minus l-a reprezentat evoluția din play-off, Bengals nereușind niciodată să treacă de runda wild card, cu singura evoluție decentă în această fază în infamul meci contra lui Pittsburgh Steelers de acum doi ani.

Dacă Lewis va reuși să aducă pe linia de plutire o echipă aparent în pericol și dacă va reuși să-și ucidă demonii din post-sezon, rămâne de văzut. Andy Dalton n-a mai fost jucătorul de dinainte de accidentarea din același sezon 2015 în ultimii doi ani, iar Bengals au terminat ultimii în clasamentul ofensivelor, ineficacitatea afectând și un alt star, AJ Green. Draftul din ultimii doi ani poate fi catalogat ușor drept un eșec, cu bomboana pe colivă în 2017, când John Ross și Joe Mixon s-au dovedit două alegeri jenante, contrar celor cinci ani precedenți în care Bengals s-au dovedit adevărați magicieni la „tablă”, iar cheia unor viitoare succese pare să stea tot acolo.

Pentru cel puțin un sezon, al doilea cel mai longeviv antrenor din NFL a primit un nou cec în alb, tradus prin al 16 an ca principal, iar deznodământul ne va arăta dacă Brown s-a înșelat sau dacă Marvin mai este încă magician.

De remarcat că, din 1970, când a avut loc fuziunea AFC-NFC, Lewis și Chick Noll (Pittsburgh Steelers) sunt singurii antrenori care au antrenat cel puțin 12 ani aceeași echipă fără un succes major, cu mențiunea că Noll câștigase patru titluri de campion, înainte de a se scufunda în mediocritate.

Foto: John Grieshop/Getty Images North America)

By

Tags: , , ,

web design by SianImage.RO
Hochei - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!
Livescore