NFL

Wild Card Weekend: Chiefs vs Titans

January 6, 2018

chiefs

Week-end-ul Wild Card se deschide cu un meci neașteptat. Dacă lucrurile s-ar fi desfășurat așa cum anticipa toată lumea la începutul lunii decembrie, Kansas City nu ar fi o campioană de divizie, gazdă a unui meci de play-off pentru al doilea an la rând. Cu trei eșecuri consecutive la un moment dat, luna trecută, puțini așteptau ca Titans să agate un loc de wild card și să ajungă în post-sezon.

Kansas City n-a mai făcut dubla în AFC West de… De fapt, n-a făcut-o niciodată. Cu Reid și Alex Smith în centru, Chiefs s-au calificat de patru ori în play-off în cinci ani, dar au record 1-3, cu singurul success bifat împotriva lui Bryan Hoyer și Houston Texans în 2016, eșecurile venind, toate, împotriva unor echipe cu QB strălucitor: Indianapolis Colts, New England Patriots, Ben Roethlisberger. Din acest motiv, un parcurs până la marele trofeu a fost improbabil, iar un meci cu trofeul de conferință pe masă ar fi fost și acela miraculos.

În acest sezon, însă, Kansas City ar putea avea o șansă să spargă tiparele. Alex Smith a reușit anul carierei, Kareem Hunt și Tyreek Hill i-au înlocuit cu brio pe Jamal Charles și Jeremy Maclin, iar Travis Kelce s-a dezvoltat în cel mai bun tight end din ligă pe care nu-l cheamă Rob Gronkowski. Veștile bune se opresc aici. Defensiva îmbătrânită și uzată și introducerea lui Patrick Mahomes în centru, pentru ultimul meci, irelevant, al anului, arată că timpul schimbărilor majore se apropie, astfel că 2018 trebuie să fie anul Șefilor.

De partea cealaltă, energizată de introducerea în sistem a unor tineri cu potențial imens (Marcus Mariota, Derrick Henry, Adoree’ Jackson), Titans s-au întors în post-sezon pentru prima dată în nouă ani. Fără succesul cu Jaguars, din runda a 17-a, Tennessee ar fi privit însă la TV play-off-ul, pentru că ofensiva exotică a lui Mike Mularkey nu a reușit să repete traseul spumos din 2016, iar productivitatea a scăzut vizibil, chiar dacă obiectivul primar a fost realizat. Mariota este mai puțin exploziv ca anul trecut, etichetă care îi poate fi pusă lejer și lui DeMarco Murray, iar receiverii s-au încăpățânat să-i trădeze încrederea tânărului din centrul ofensivei, fapt care a obligat defensiva să facă un pas mare înainte. Și l-a făcut. Condusă de regele intercepțiilor, Kevin Byard, apărarea din Tennessee este punctul forte, iar sâmbătă trebuie să demonstreze că prezența în play-off nu a fost obținută doar prin bunăvoința celor de la Jaguars, mai ales că nimeni nu așteaptă nimic de la Titans. Ceea ce nu e ceva nou.

Sub presiune

Marcus Mariota, QB, Titans:

Hawaianul are prima șansă să îndrepte toate lucrurile făcute prost anul acesta. Venit la profesioniști cu o mobilitate ieșită din comun, Mariota a avut o carieră ușor descendentă, accidentările și erorile receiverilor diminuându-i potențialu. Sezonul 2017 a fost cel mai slab statistic pentru jucătorul considerat cel mai bun pasator din alergare și unul dintre cei mai prolifici când este pus sub presiune, iar ratingul de 79.3 este cel mai slab dintre toții jucătorii QB care au prins play-off-ul. Problemele sale cu acuratețea paselor sunt cunoscute, dar în fața unei linii secunde deloc strălucite a lui Kansas City, Mariota are oportunitatea să demonstreze că nu degeaba a fost al doilea ales în draft.

Andy Reid, antrenor, Chiefs: Nu este finalul unei ere în Kansas City, dar lucrurile par să se apropie de final cu o rapiditate uimitoare. Anul viitor, Reid, salvatorul a două francize blestemate, este pe punctul de a-și pierde cea mai importantă piesă din puzzle, coordonatorul ofensivei Matt Nagy fiind căutat încă din acest an de formații care și-au concediat sau pierdut antrenorul principal. Tranziția de la Smith la Mahomes, jucători cu stiluri complet diferite de joc, nu poate veni astfel într-un moment mai prost, mai ales că bătrânul Andy are și el propriile momente de rătăcire, mai ales în play-off, iar Chefs au plătit scump pentru erorile sale. Cine își amintește de modul absurd în care s-a consumat timpul la eșecul cu New England, sau cum ofensiva a reușit să se îngroape de la 38-10 în Indianapolis din cauza play-book-ului prea conservator, înțelege de ce un eșec cu Tennessee ar putea grăbi schimbarea de generații în Kansas City. În teren și pe bancă.

Duelul decisiv

Receiverii lui Kansas City vs linia secundă a lui Tennessee:

Când ofensiva șefilor duduia în startul sezonului, pericolul iminent venea din pasele lungi, către receiveri atenți și potenți, iar finalul de sezon a readus acest stil de joc (și productivitate), salvând practic anul șefilor. Potrivit Pro Football Focus, Hill are cel mai bun procentaj al recepțiilor din toată liga (52.2), Kelce conduce clasamentul jucătorilor TE la recepții (9) și yarzi (266) când vine vorba de pase în adâncime, iar Alex Smith este cel mai bun când vine vorba de astfel de execuții, cu 56.5 procentaj al paselor complete.

Tennessee are însă arma perfectă împotriva acestui tip de joc, ca un făcut, meciul de deschidere programând un duel între cea mai bună echipă, ca atac, și una dintre cele mai bune ca apărare la pasele lungi. Titans sunt pe locul secund într-un clasament al paselor lungi permise (42.1%) și singura echipă care a permis mai puțin de 10 astfel de execuții (mai precis 7), iar împerecherile dintre Hill și Adoree’ Jackson sau Kelce și Byard promit să producă spectacolul așteptat.

Predicție:

Dacă meciul se juca acum două luni, Titans ar fi fost favoriți. După ridicarea lui Marcus Peters, însă, jocul Șefilor s-a schimbat radical, iar cum meciurile echilibrate sunt câștigate de… mingile pierdute în atac, Chiefs au prima șansă. Titans au -4 la TOD (turnover differential), în timp ce Kansas City are +9 de la revenirea lui Peters, astfel că dacă linia defensivă îl poate face pe Mariota să arunce către Peters, gazdele vor avea parte de un meci fericit. CHIEFS +4

Fun Fact:

Chiefs și Titans s-au întâlnit de numai opt ori sub actualele denumiri în NFL, dar ca francize (Houston Oilers, în cazul lui Titans) au jucat 51 de partide, cu Chiefs câștigând 29 și Titans 22. Paradoxal, însă, Titans au mai multe victorii pe Arrow Head (12, decât pe propria arenă, 10) și sub denumirea actuală i-au dominat clar pe Chiefs, chiar în Kansas City. Din cinci dispute, Chiefs au pierdut 4, ultima în cel mai penibil mod posibil, chiar anul trecut, când Titans au revenit de la 0-14 pentru a se impune cu 19-17, printr-un FG transformat de Ryan Succop în ultima secundă.

The QB matchup:

Alex Smith: 341 pase complete (505), 67.5% procentaj, 4.042 yarzi, 26 TD, 5 INT, QBR 104.7

Marcus Mariotta: 281 pase complete (453), 60.2% procentaj, 3.232 yarzi, 13 TD, 15 INT, QBR 79.3

foto: Al Bello/Getty Images North America

By

Tags: , , , , ,

web design by SianImage.RO
Hochei - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!
Livescore