NFL

Wild Card Weekend: Saints – Panthers

January 7, 2018

panthers

„Nu e doi fără trei!” – regulă nescrisă din fotbal.

New Orleans Saints și-au zdrobit rivalii de divizie de la Carolina Panthers de două ori în acest sezon, câștigând de fiecare dată la diferențe de peste zece puncte. Pot oamenii lui Sean Payton să confirme tradiția din soccer și să câștige a treia oară contra lui Cam Newton & Co?

În succesele din sezonul regulat, Saints au mișcat mingea cum au vrut în fața unei defensive a Panterelor incapabilă să reacționeze, reușind, în medie, 381 de yarzi și 32.2 puncte pe meci. Ca drama să fie totală, Carolina a predat mingea de patru ori, iar Cam Newton a aruncat pentru mai puțin de 185 de yarzi în fiecare dintre meciuri.

Majoritatea oamenilor obișnuiți cu NFL va spune că este extrem de dificil ca o echipă să câștige trei meciuri împotriva aceluiași adversar, în același sezon, dar cifrele par să-i contrazică. Bătălia de duminică va fi a 21-a între două rivale de divizie după ce una a câștigat ambele dispute din sezonul regulat, iar „favorita” s-a impus ulterior de 13 ori. Ultima echipă care a evitat trei eșecuri într-un sezon a fost New York Giants în 2007, când a reușit să elimine favorita Dallas Cowboys în drumul către titlu.

În primele două meciuri din sezonul regulat, Saints au strălucit pe pământ, cu o medie de 148.5 yarzi, dar statistica este mincinoasă, pentru că prima partidă a fost începută cu Adrian Peterson, iar a doua cu Alvin Kamara, și ultimul a fost senzațional, cu 145 de yarzi alergați și 103 recepționați, practic defensiva Panterelor fiind distrusă de noul RB minune din New Orleans. Rezultatele excelente în jocul pe pământ sunt, însă, o anomalie, Panthers fiind una dintre echipele care se apără fabulos, cu o medie de numai 88.1 yarzi permiși pe meci.

Tot o anomalie a fost și evoluția lui Newton în cele două meciuri. În săptămâna 3, QB-ul a aruncat trei intercepții, iar în a doua partidă numai jocul său pe pământ a mers bine, pasele fiind la fel de proaste. De altfel, evoluțiile sale în centru sunt complet diferite când Panthers au câștigat față de cele când Panthers au pierdut, dependența echipei de prestațiile fostului MVP fiind uriașă.

Duminică, însă, de ambele părți povestea se poate schimba. Newton va beneficia de serviciile lui Greg Olsen, tight end-ul preferat și omul de siguranță în momente critice, în timp ce Saints vor beneficia de prezența în teren a Apărătorului Debutant al Anului, Marshon Lattimore, CB-ul capabil să-l reducă la tăcere pe Devin Funchess.

Sub presiune

Cam Newton, QB, Panthers

Starul din Carolina și-a condus magistral echipa la succese și și-a îngropat-o atunci când s-au pierdut partide, iar evoluția de săptămâna trecută din Atlanta a fost printre cele mai slabe ale carierei. Dacă nu cumva cea mai slabă. Cu procentaj 41.2 la aruncări și trei intercepții, Newton a fost catastrofal, iar asta nu se poate întâmpla și în New Orleans.

newtonPentru a-l scoate de sub presiune pe Newton, Carolina trebuie să se bazeze pe jocul pe pământ, lucru pe care l-a făcut foarte bine din săptămâna 10 a sezonului, cu omul din centru printre protagoniști, numai că orice situație de 3 și lung se poate întoarce ca un bumerang împotriva Panterelor. Newton are al doilea cel mai slab record la pase complete, în situația aceasta, doar DeShone Kizer având performanțe mai slabe decât el, iar dacă duminică nu schimbă ceva, Carolina este condamnată la eșec.

Defensiva lui New Orleans

A fost evident tot anul că apărarea Sfinților a devenit mai bună cu fiecare meci, numai că la un moment dat au început să curgă accidentările, nu mai puțin de cinci titulari fiind pierduți pentru tot restul anului. Fără  Alex Okafor, A.J. Klein, Kenny Vaccaro, Alex Anzalone și Hau’oli Kikaha, apărarea gândită de Dennis Allen trebuie să ridice capul din pământ și să arate caracter, cu Jordan Cameron pe post de lider și presiune teribilă pusă pe QB-ul advers.

defenceCheia apărării va fi Manti Te’o și abilitatea sa de a se apăra pe pământ, apariția sa în defensivă, după pierderea lui Klein, dovedindu-se, până la urmă, un lucru bun. Singura lui problemă este incapacitatea de adaptare la schimbarea bruscă a fazei de atac, un duel unu la unu cu Olsen fiind, evident, sortit eșecului.

Aici ar trebui însă să intre în scenă Lattimore și safety-ul Marcus Williams, numai că pățania din meciul de săptămâna trecută, este un mare semnal de alarmă. Saints au fost incapabili să-i oprească pe Tampa Bay Buccneers în situațiile de 3rd down (13 conversii din 18 încercări), ori exact acolo se va decide meciul.

Predicție

E ciudat cum toate opiniile din sezonul regulat nu mai contează când vine vorba de play-off. Tot anul s-a discutat despre cum Drew Brees nu mai este QB-ul de altădată, în ciuda recordului de pase complete, iar acum va trebui, încă o dată, să demonstreze contrariul. Este adevărat că brațul lui Brees a fost chemat de mai puține ori în ajutorul echipei grație evoluțiilor lui Ingram și Kamara, dar duminică noaptea va arăta de ce este un candidat sigur pentru Hall of Fame. Dacă Panthers vor reuși să țină meciul strâns până în sfertul al patrulea, Brees va ieși la rampă, iar Saints se vor distanța fără probleme pentru a elimina orice dubiu legat de echipa mai bună din NFC South.

SAINTS +10

QB matchup

Drew Brees 386 pase complete (536), 72% procentaj, 4.334 yarzi, 23 TD, 8 INT, QBR 103.9

Cam Newton 291 pase complete (492), 59.1% acuratețe, 3.302 yarzi, 22 TD, 16 INT, QBR 80.7

Foto: Jonathan Bachman/Getty Images North America, Sean Gardner/Getty Images North America, Sean Gardner/Getty Images North America,

 

By

Tags: , , , , ,

web design by SianImage.RO
Hochei - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!
Livescore