NFL

Ce am învățat după runda Wild Card? Zece concluzii

January 8, 2018

wild card

Runda Wild Card din NFL s-a încheiat cu două favorite eliminate și destule semne de întrebare legate de protagoniști, fie că este vorba de jucători, antrenori sau arbitri. Iată cele zece concluzii ale rundei, în opinia semnatarului.

Atlanta Falcons poate ajunge, iar în Super Bowl. Dacă într-un meci în care ești outsider la două posesii, reușești să interpretezi atât de bine o partitură și să învingi fără semne de întrebare, cine te-ar putea opri. Demonstrația făcută în Los Angeles de finalista anului trecut este de predat ca lecție pentru viitor, iar în Philadelphia orice e posibil, mai ales că Nick Foles nu este Carson Wentz. Dacă Falcons vor reuși să o comită și contra principalei favorite, ce i-ar putea opri să viseze la un meci revanșă cu New England?

Los Angeles Rams au picat din cauza propriilor limite și au amintit de Green Bay Packers cu New York Giants acum câțiva ani. Fără minge, Jared Goff, Todd Gurley și Robert Woods sunt doar spectatori, iar ceasul îl oprești doar prin forțarea de pase incomplete sau turnovers. Niciunul dintre aceste lucruri nu s-a întâmplat, Falcons având doar nouă pase nereușite din 30 și 39 de atacuri pe pământ, pentru foarte puți yarzi dar timp cu nemiluita. Dictonul „jocul greșeala așteaptă” s-a potrivit perfect meciului de sâmbătă noaptea, iar fanii lui Rams vor rămâne să se întrebe ce-ar fi fost dacă.

Calificarea lui Tennessee Titans nu este una accidentală pentru că toată lumea și-a jucat job-ul în partea secundă a meciului cu Chiefs. Dick Lebeau e un magician ascuns sub denumirea de coordonator al defensivei (se pare cel mai eficace când vine vorba de schimbare sistemului de joc) iar apărarea a făcut un salt uriaș înainte între prima și a doua repriză, execuția fiind la cel mai înalt nivel. Marcus Mariota și-a riscat pielea de prea multe ori, însă, iar cu o apărare adversă ceva mai atentă, totul se putea termina prost. În Foxborough, lucrurile se vor desfășura altfel, iar magicianul Dick trebuie să mai facă o mare scamatorie ca Titans să ajungă în finala de conferință.

Kansas City Chiefs au o problemă majoră pe bancă. Ceea ce s-a întâmplat în partea a doua a meciului cu Tennessee Titans ține de play-book și nu de execuție. Să nu joci cel mai bun RB din ligă decât de 11 ori e o blasfemie, mai ales că Titans au ajustat perfect defensiva după o primă parte de coșmar. Cu sau fără Alex Smith, în sezonul viitor, Chiefs trebuie să ia decizii dure la nivel de bancă, Andy Reid fiind depășit de situație pentru a treia oară în patru ani, într-o partidă pe care a avut-o în mână dar nu a știu cum să joace, având și piesele la îndemână.

Apărarea lui Jacksonville Jaguars este jenant de bună, iar fanii lui Pittsburgh Steelers trebuie să-și facă griji înaintea duelului de duminică. Chiar dacă excludem din tablou faptul că Buffalo Bills, oricum era cea mai slabă echipă din ligă care a ajuns în post-sezon, prestația Jaguarilor tot este stelară. Să permiți adversarului doar trei puncte într-un meci, să-i brutalizezi jucătorii ofensivi la fiecare fază și să-ți permiți chiar luxul de a-l lăsa de șase ori să încerce să-ți marcheze un TD de la un yard, e aroganță. Cu un atac la jumătatea valorii apărării, Jaguars ar fi principalii favoriți la Super Bowl.

Buffalo Bills nu aveau ce căuta în play-off și nu există nicio discuție în acest sens. O franciză care a încercat, la un moment dat, un QB de un nivel execrabil în locul titularului de drept, nu avea ce să caute în play-off. Apărarea din Buffalo a profitat doar de erorile neforțate ale ofensivei lui Jacksonville și nu s-a ridicat la nivelul momentului, iar semnele de întrebare de la recepția de TD a lui Ben Koyack și de la intercepția lui Jalen Ramsey vor deveni folclor, pentru că Bills au fost dezavantajați în ambele faze. Realist însă, Bills trebuiau să fie acasă, iar Baltimore Ravens sau Los Angeles Chargers în teren.

Drew Brees și ofensiva lui Saints au șanse mari să facă surpriza și în Minneapolis. Obișnuiți cu jocurile în dom, Sfinții au ajustat perfect desenul tactic în condițiile în care apărarea pe pământ a lui Panthers a fost la înălțime, veteranul din centrul atacului terorizând efectiv linia secundă a oaspeților. Consecința, 376 de yarzi prin aer (ca în vremurile bune) și două pase de TD, venite în momente cheie. Michael Thomas și Ted Ginn au arătat ca veritabili jucători de Hall of Fame datorită acurateței lui Brees, iar o finală versus Tom Brady sau Ben Roethlisberger ar fi un deliciu.

Cam Newton e un QB mediocru. Fără fluctuațiile de toată jena din jocul său, Carolina Panthers ar fi privit aceste meci pierdut la televizor, având rundă liberă. Și duminică noaptea jocul său nu a fost nici pe departe perfect, cifrele impresionante fiind mult ajustate de către colegii din atac. Este adevărat că nici linia de protecție nu a jucat cine știe ce mare partidă, dar fără recepțiile și cursele ireale ale lui Greg Olsen, Devin Funchess și Christian McCaffey, am fi vorbit de un nou succes categoric al Sfinților.

Jucătorii nu au nici un fel de empatie pentru colegi, adversari doar în acele 60 de minute. Au fost atâtea lovituri brutale în aceste patru partide încât oricine ar încerca să ne convingă că viteza de joc influențează iremediabil dinamica unor contacte ar avea șanse minime de reușită. De la KO-ul lui Travis Kelce (încă este uimitor că nu a existat o penalizare la acea fază), la cele trei lovituri majore primite în cap de către Tyrod Taylor (arbitraj rușinos și aici), la cele încasate de Cam Newton, week-end-ul a fost rușinos și anormal pentru urmăritorul neutru de fotbal american. Semnalele de alarmă trase tot sezonul de media din SUA nu au nici un efect, iar asemenea contacte nu fac bine nici jucătorilor, nici fanilor.

Arbitrajele au fost la nivelul sezonului regulat, adică modeste. Niciunul dintre cele patru meciuri nu a fost ferit de controverse și, contrar opiniilor specialiștilor, poate cu fazele judecate corect ar fi produs un alt curs al jocului. Că nivelul a fost slab și foarte slab o dovedește și reacția a trei dintre antrenorii perdanți, toți dezavantajați în momente cheie, singurul care a păstrat discursul la un nivel decent fiind Sean McVay, deși și acesta avea destule de comentat. Ca o consecință a unui nou week-end negru pentru „zebre”, veteranul Jeff Triplette, unul dintre cei mai apreciați arbitri din NFL, și-a anunțat retragerea imediată, el confirmând că prestația echipei pe care a condus-o la meciul dintre Titans și Chiefs nu s-a ridicat la nivelul momentului.

foto: Sean M. Haffey/Getty Images North America

By

Tags: ,

web design by SianImage.RO
Hochei - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!
Livescore