Luna lui Case Keenum, eroul improbabil din Minneapolis

January 13, 2018

Case Keenum, un vagabond, după standardele NFL, începe duminică cea mai importantă perioadă a carierei sale. Rezerva de la Vikings nu trebuia să fie niciodată „tipul”, dar ceva s-a schimbat între timp. Ce?

Minnesota Vikings n-au avut niciodată tendința să ascundă unele lucruri sau să-și facă cine știe ce planuri secrete, iar planurile pentru postul de QB, în 2018, au fost clare, deloc complexe. Îl aveau în lot pe Sam Bradford, un împrumut scump cu eticheta de titular și pe Teddy Bridgewater, cândva (poate și în viitor?) fața francizei, gata să revină în teren după o accidentare oribilă, ca backup pentru fostul număr 1 din draft, plus o nevoie. Un backup pentru amândoi. Un om care să acopere eventualele perioade în care cei doi „titulari” s-ar fi accidentat, iar aici a intrat în cărți Case Keenum.

De fapt aici s-a aflat Keenum în întreaga sa carieră, la diferite echipe, prin toată liga, fără un orizont clar, „bătând la toate ușile din NFL”, cum l-a caracterizat John Fox înaintea ultimului meci din sezonul regulat.

QB nedraftat, Keenum a reușit să joace suficient în NFL pentru a prinde mereu primul loc pe lista jucătorilor de avarie, iar asta l-a ajutat și în Minneapolis. Al treilea contract cu o echipă diferită din ligă (și al patrulea oraș), în numai patru ani, este abia al 39-lea ca valoare din NFL, cele două milioane de dolari pe care îi plătește Minnesota fiind o glumă dacă ne raportăm la ce s-a întâmplat în acest an. Mark Sanchez, star acum 4-5 ani, devenit celebru pentru gafele sale, ia mai mulți bani ca băiat de mingi pentru Bears, iar asta spune multe.

Pus pe liber de trei ori, transferat și apoi dat afară, Keenum a reușit să se agațe, cumva, de mare șansă ieșită în cale și să-i conducă pe Vikings la un record neverosimil, 13-3, cu 12 dintre victorii în contul său, adică mai multe cu trei decât toate succesele înregistrate anterior la Houston Texans și St Louis/Los Angeles Rams, echipe în care mereu a fost primul jucător sacrificabil, pentru că omul din centru este, întotdeauna, cel mai mult pus sub lupă. Cercetat. Evaluat. Executat.

„Este stilul său. Nu este corpolent. Nu trezește teamă. Nu intră într-o cameră și toată lumea se întoarce să-l privească. Nu iese în evidență cu absolut nimic. Nu atrage. Nu iese din tiparul omului obișnuit. Chiar nu este acel tip. Arată mai mult ca fratele mai mic al lui Kirk Cousins și nu vreau să-l critic”, l-a caracterizat Matt Hasselbeck, ajuns analist ESPN după o lungă și tumultuoasă carieră în ligă, care s-a repliat însă imediat, oferind un tablou diametral opus pentru omul care vrea să-i ducă pe Viking până la trofeu:

„N-am înțeles însă niciodată de ce oamenii s-au grăbit să-l critice chiar și înaintea acestui sezon. I-am auzit pe fanii celor de la Rams suspinând și exprimându-și nemulțumirea că Jared Goff este abia al treilea QB în condițiile în care Keenum e teribil și alte aberații. Greșit. Total greșit. L-am urmărit jucând la Texans și puteai să-ți dai seama imediat că are o șansă să devină bun. Foarte bun. Iar acum uitați-vă la el. Omul a devenit excelent. A stins lumina criticilor”, le-a spus Hasselbeck jurnaliștilor de la ProFootball Weekly.

Și câtă dreptate are.

Deși în șase ani a câștigat jumătate din banii pe care Bradford îi ia într-un singur sezon la Vikings, Keenum are un pedegree fenomenal, care ar fi trebuit să ridice destule sprâncene. Știe cineva că el este liderul all-time al paselor de TD și al yarzilor pasați în NCAA, ierarhia întinzându-se pe 62 de ani? Greu de crezut.

Astfel, contractul pe un an cu Vikings a fost, evident, unul de umplutură, s-a transformat rapid într-una dintre cele mai mari lovituri date pe piață în ultimii ani, evident însă, conjunctural.

Intrat în teren după meciul aproape perfect făcut de Sam Bradford împotriva lui Saints, Keenum s-a chinuit teribil în runda secundă, când Vikings au pierdut, clar cu Pittsburgh Steelers. A fost doar un episod, însă.

Din acel moment, Keenum a jucat la un nivel stelar, reușind să-i conducă pe Vikings la 12 victorii în 14 meciuri, 13 ca titular, cu un procentaj al paselor complete de 67,6, cu un raport TD vs INT de 22-7 și, foarte important, cu numai 18 sacks suferite, adică jumătate din cele ale lui Bradford, în anul precedent.

Singura prezență ca rezervă a fost, de asemenea, uluitoare. Intrat în locul lui Bradford, care a forțat revenirea, dar nu a reușit să termine meciul fiind măcelărit de defensiva lui Bears (patru sacks, una pentru un safety), Keenum a avut o repriză secundă de povestit nepoților, cu 17 pase reușite din 21 de încercări, un sack, o alergare de 22 de yarzi într-un moment critic de 3 și 11, în sfertul 4, iar Vikings au întors scorul și s-au impus cu 20-17, descoperindu-și și QB-ul titular pentru tot restul sezonului.

„Se mișcă tot timpul în interiorul și în afara protecției. A reușit să controleze perfect ritmul ofensivei, atât prin pase cât și pe pământ. Când nu are o opțiune, nu ezită să-și asume un risc pentru a câștiga niște yarzi. Este un creator, în adevăratul sens al cuvântului”, l-a descris și coordonatorul defensivei lui Bears, Vic Fangio, statistica și evenimentele din Minneapolis confirmând descrierea.

Fără să fi excelat pe pământ (un singur TD în 37 de încercări și 170 de yarzi alergați), Keenum a reușit să-și creeze avantaje extraordinare prin mobilitatea fantastică, evitând la limită lovituri sau sacks și oferindu-le receiverilor săi șanse să se separeu de apărători.

Sub bagheta sa, Adam Thielen a devenit un receiver de ProBowl, Stefon Diggs a făcut anul carierei, Kyle Rudolph a explodat în a doua parte a sezonului, iar RB-ul Jerick McKinnon s-a transformat și el în receiver, primind 51 de pase ca înlocuitor al lui Dalvin Cook, lovit de ghinion și absent până în sezonul următor. Progresul ofensivei nu este o întâmplare.

Keenum a intrat în ligă de pe locul 32 între jucătorii de pe postul de QB la yarzii pasați per încercare, cu 6.7, dar s-a metamorfozat brusc, ridicându-și media la 7,4 yarzi, iar pe Vikings la nivelul următor ca ofensivă prin aer, cu 3rd down devenit o specialitate a casei.

Și acum Minnesota intră în cea mai fascinantă perioadă a istoriei sale de la ultimul parcurs istoric din play-off, în 2009, când au jucat finala NFC, iar Keenum este titularul cert. Ce va urma însă pentru el?

Bridgewater s-a întors în teren la meciul cu Cincinnati Bengals și Keenum a fost unul dintre oamenii care i-au oferit cele mai calde aplauze. Bradford este și el sănătos și poate reveni pe teren oricând. Contractul lui Keenum, la fel ca al rivalilor săi, expiră în aprilie. Iar mingea este în terenul lui Vikings.

Chiar dacă a intrat în sezon ca a treia opțiune reală și ca „pansament”, nu înseamnă că Minnesota nu va lua în considerare să-i ofere un nou contract și să-i păstreze pe Bradford sau Bridgewater ca rezervă. Drumul din play-off va fi decisiv, după majoritatea specialiștilor, pentru că va părea bizar ca un QB care te-a dus la Super Bowl (teoretic) să fie lăsat să plece în același ani. Istoria cu Joe Flacco, chiar dacă nu similară, ne spune că așa ceva nu se va întâmpla.

Dacă Keenum se va îneca însă în play-off, iar drumul celor de la Vikings va fi mai scurt decât se anticipează, sunt șanse ca anul viitor să-l găsească iar în căutări, încercând să se reinventeze. Și același Hasselbeck, care a avut un parcurs similar, jucând 160 de partide pentru trei francize diferite, crede în el.

„Ceea ce Case pune pe masă nu pun mulți jucători. Este un profesionist desăvârșit, iar asta l-a adus în Los Angeles și Minnesota. Este acel jucător la care tinerii au de ce să se uite și să-i urmeze sfaturile. Cred sincer că anumite echipe aduc băieți ca el pentru aroma de profesionism pe care o degajă în vestiar. Și ce au descoperit, pe lângă, este că pot câștiga cu el. dacă ai o apărare bună, îl sprijini, îi oferi schemele de joc pe care le poate exploata și doar câțiva jucători care să îl ajute să le pună în aplicare, poți câștiga totul cu un jucător ca el”, a explicat acesta, pentru PFW.

Dar pot Vikings să câștige în continuare cu Case Keenum? Această cursă fascinantă a fost fantastică, dar drumul devine mai dur… și mai important.

foto: Adam Bettcher/Getty Images North America

By

Tags:

web design by SianImage.RO
Hochei - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!
Livescore