Domnia lui Cousins în Washington ia sfârșit?

January 13, 2018

Declarațiile enigmatice ale lui Jay Gruden pun sub semnul întrebării continuarea carierei lui Kirk Cousins la Washington Redskins, iar ProFootball Weekly se întreabă dacă acesta este semnalul unei iminente despărțiri

Sezonul lui Washington n-a fost grozav. A fost chiar slab. Recordul de 7-9 a lăsat multe semne de întrebare și oamenii care iau decizii în capitala SUA refuză să ofere răspunsuri concrete despre viitor. Totul se învârte, evident, în jurul contractului lui Kirk Cousins, QB-ul fiind pe punctul de a bate toate recordurile când vine vorba de salariu anual în NFL.

Și totuși lucrurile nu sunt deloc simple. Antrenorul Jay Gruden a reușit să bage și mai mult lumea în ceață cu răspunsuri ambigue oferite la ultima conferință de presă a sezonului, atunci când problema Cousins a fost adusă în discuție.

„Când ești la 7-9, este greu să spui `wow, acest băiat a fost minunat`. Kirk a avut momente fantastice, o evoluție solidă, dar după 16 meciuri, suntem la 7-9”, a declarat antrenorul, care a admis că jucătorul său este un QB „foarte-foarte bun”, dar a evitat orice răspuns legat de viitorul acestuia în Washington, fie că este vorba de „franchise tag” fie de un contract pe termen lung.

Pentru că pentru Redskins opțiunile sunt doar acestea, dacă doresc să-l păstreze pe jucător. „Etichetarea” înseamnă însă 34.5 milioane de dolari, iar „transition tag”, o unealtă ajutătoare pentru club în astfel de situații, 28.8 milioane de dolari, cu perspective catastrofale în fondul salarial. Dacă decid să-l „francizeze” pe Cousins, Redskins trebuie să se pregătească de o veritabilă tragedie când vine vorba de salarii, pentru că anul acesta QB-ul i-a costat 23.9 milioane din fondul salarial, doar Carson Palmer și Joe Flacco fiind mai costisitori pentru cluburile lor. Cum fondul de salarii va crește cu maximum 12 milioane de dolari anul acesta, „etichetarea” are șanse minime să se materializeze, mai ales că nici măcar Gruden nu mai dorește așa ceva.

În perioada trecută de la declarațiile inițiale, antrenorul și-a mai cosmetizat discursul, admițând că și-l dorește înapoi pe Cousins, din varii motive, dar preferabil cu un contract pe termen lung, pentru că, nu-i așa, în 2-3 ani „eticheta” va depăși 50 de milioane de dolari. Jucătorul este pe aceeași undă.

Surprinzător însă, jurnaliștii de la PFW susțin că era lui Cousins în Washington s-a încheiat, chiar dacă Redskins vor încerca, cumva, să facă o mișcare din care să nu iasă chiar perdanți. Potrivit acestora, tripleta Daniel Snyder, Bruce Allen, Eric Schaffer a luat deja decizia de a ataca draftul pentru un QB nou, mai ales că anul acesta există o clasă de senzație, iar prețul unui asemenea jucător ar fi o treime din salariul actual al lui Cousins, cu tot cu actuala rezervă Colt McCoy pe ștatul de plată.

Aflați pe locul 13 în draft, Redskins nu au multe de oferit pentru a urca în ierarhie și au cel puțin patru formații care caută cu disperare un QB, mai ales că Washington ar avea lista scurtă redusă la numai două nume. Disponibilitatea lui Alex Smith, contractul scadent al lui Sam Bradford și Case Keenum sau cel al lui Jimmy Garoppolo (teoretic), oferă însă puține speranțe pentru club, mai ales că unele echipe din față nu mai au timp de experimente și au mare nevoie de un QB cu experiență pentru a ieși din mediocritate.

Exact de aici ar veni și salvarea lui Washington, susține Eric Edholm. Foamea unor cluburi aflate înainte în draft ar putea forța clubul să-l „eticheteze” din nou pe Cousins și apoi să-l ofere pentru opțiuni de draft celor interesați. Cine ar da însă atâția bani plus opțiuni de draft este un mister, dar în NFL s-au văzut lucruri mult mai bizare de-a lungul timpului.

Una peste alta, detaliile sunt neclare dar cu fiecare zi care trece, fără vești despre un contract pe termen lung, șansele ca Kirk Cousins să îmbrace un alt tricou anul viitor sunt tot mai mari, la fel ca cele ca el să plece liber de contract, iar Washington să intre în istoria francizelor care au făcut afaceri proaste prin contracte anuale oferite jucătorului de pe cel mai important post din echipă.

foto: Patrick McDermott/Getty Images North America

By

Tags:

web design by SianImage.RO
Hochei - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!
Livescore