Cum poate deveni Super Bowl LII cea mai mare bătaie de cap din istoria NFL?

January 13, 2018

Minnesota Vikings vor rescrie istoria dacă ajung în Super Bowl LII, devenind prima echipă care va juca pentru titlu, pe propria arenă, iar un asemenea scenariu devine un coșmar logistic pentru NFL.

În 2013, Vikings au terminat sezonul cu record 5-10-1, au avut în centru trei QB diferiți și cea mai proastă defensivă din ligă. La cinci luni după acest sezon dezastruos, NFL a anunțat că Super Bowl LII va avea loc pe noul stadion de 1,1 miliarde de dolari din Minnesota, în februarie 2018.

NFL nu poate pronostica parcursul unei echipe gazdă a unui Super Bowl pe mai mulți ani înainte, dar în 51 de ocazii a avut suficient noroc astfel încât nicio franciză să nu aibă avantajul propriului teren, și pentru prima oară în istorie anul acesta lucrurile pot lua o altă turnură.

Vikings rescriu istoria, la propriu, și dau mari dureri de cap NFL. tot la propriu. Cel mai mare eveniment sportiv de o zi din lume, ajuns la a 52a ediție, generează deja primele probleme logistice pentru că niciodată în istorie o echipă gazdă a SB nu a jucat un meci din runda divizionară acasă, iar Minnesota va face asta duminică. Ca lucrurile să se complice și mai mult, cu puțin ajutor de la Atlanta, Vikings vor avea șansa să joace și meciul pentru titlul NFC tot în Minneapolis, o săptămână mai târziu.

Cu perspectiva pregătirilor marelui eveniment fără a deranja pe Vikings în primul week-end și eventual al doilea, realitatea lovește brutal oamenii cu deciziile din NFL, pentru că, realist, există un pârleaz major de sărit: Dacă Vikings ajung în Super Bowl LII?

„Urmărim cu atenție ce se întâmplă, să nu vă faceți probleme, și am făcut-o de ceva timp. Lucrul bun este că avem pus la punct un plan de bătaie foarte detaliat de care n-a mai fost nevoie până acum, dar există. Am ținut legătura tot timpul cu cei din comitetul de organizare și cu reprezentanții de la Vikings de-a lungul întregului sezon și am luat în considerare diferite scenarii, iar calificarea lor în Divisional Round a adăugat un nou factor. Ne simțim însă bine cu planul pe care l-am pus pe hârtie”, declară Peter O’Reilly, vicepreședinte NFL pentru organizarea evenimentelor, jurnaliștilor de la Sports Illustrated, dar liga obișnuiește să minimalizeze problemele. Chiar și cele de logistică.

Anterior acestui sezon, liga a apreciat corect șansele gazdelor de SB de a ajunge în finală și numai șapte echipe gazdă au reușit să se califice în play-off. Patru dintre ele au jucat meciuri acasă – Texans, în 2016 și Dolphins, în 1978, 1994 și 1998 – fiind însă eliminate în runda Wild Card.

„Este greu de descris, dar am trecut prin toate scenariile și niciodată nu m-am panicat pentru că niciodată nu mi-am pus probleme legate de acest subiect. Mi-am zis, OK, dacă Miami ajunge în play-off, are două meciuri în deplasare după runda Wild Card și șansele să ajungă nu sunt foarte mari”, le-a explicat acelorași jurnaliști și Jim Steeg, care a ocupat funcția lui Peter O’Reilly până în 2005.

Chiar și cu Texans în play-off anul trecut, comitetul de organizare nu a avut nici un semn de întrebare pentru că drumul lui Houston către o finală acasă era criminal, mai ales după eliminarea din primul tur a celui mai slab cap de serie, Miami Dolphins. Anul acesta, problema se pune însă altfel.

Imediat după finalul sezonului regulat, NFL intră în pâine pentru pregătirea Super Bowl. Evenimentul este atât de masiv încât este nevoie de cinci săptămâni pentru a pune totul la punct, iar dacă în prima parte a „calendarului” lucrurile se pot desfășura și în jurul unei echipe de fotbal, ultimele două săptămâni sunt „criminale”, stadionul și orașul în sine fiind de-a dreptul remodelat pentru nevoile imense din jurul marelui meci.

Deținătorii internaționali de drepturi TV nu mai primesc doar semnal p0rin satelit, ci locuri la masa presei, care trebuie redimensionată dramatic. Conform SI.com, o mare parte dintr-o peluză a stadionului va fi închisă săptămâna viitoare, un eventual meci cu titlul pe masă urmând să se joace cu mai puțini spectatori decât un meci derby din sezonul regulat din această cauză. Elementele necesare show-lui de la pauză trebuie, de asemenea, instalate cu cel puțin două săptămâni înainte de meci, pentru a fi testate și ajustate, iar vestiarele sunt micșorate vizibil pentru a permite săli de conferință de presă mai mari, din cauza interesului enorm pe care îl stârnește SB la nivel global.

Apoi, exteriorul arenei va fi, la rându-i, dramatic modificat. Perimetrele de securitate vor elimina sute de locuri de parcare, pe lângă cele câteva care se pierd acum din cauza camioanelor televiziunilor interesate să transmită meciul de play-off.

„Sunt destule lucruri pe care putem să le implementăm și la finalul ultimului meci de play-off. Va însemna un efort uman imens dar totul va merge bine, însă sunt și lucruri la care trebuie să muncim deja. Am mai spus-o: avem încredere că am luat în calcul toate variantele și că avem abilitatea să organizăm totul ca la carte”, a adăugat Peter O’Reilly, care a garantat că tot ceea ce trebuie modificat la stadion nu va interacționa cu activitatea celor de la Vikings. Cu cât Minnesota avansează însă în post-sezon, cu atât mai dificil va fi ca optimismul său să se transpună însă și în realitate.

Celălalt „elefant din cameră”, pe care liga nu l-a avut niciodată, este avantajul terenului propriu. De două ori în istorie NFL a avut SB la distanțe mici față de orașul mamă al unor finaliste, dar niciodată nu s-a confruntat cu asemenea problemă. În 1979, Los Angeles Rams au pierdut SB XIV în fața celor de la Steelers pe Rose Bowl, la 15 mile distanță de propria arenă, iar în 1984, 49ers au câștigat SB XIX cu Dolphins la 30 de mile de Candlestick Park, pe Stanford Stadium și liga a avut destule bătăi de cap.

Câteva dintre garduri au fost ușoare. Gazdele primesc, în mod normal, 15% din bilete, dar NFL a decis să împartă acest procent ambelor participante din finală. Atât Rams cât și 49ers au anunțat că vor sta acasă înainte de finală, în loc să stea la hotel, conform procedurilor, pentru a se răzgândi în miercurea de dinainte de meci. Dar liga își luase măsuri de precauție și blocase la închiriere camere în hotelurile apropiate, mai ales pentru suporterii din Pittsburgh și Miami, în 1979 construind chiar o campanie de presă pentru a-i convinge pe fani că Irvine este mai aproape de Pasadena decât Los Angeles, în realitate cele două orașe fiind la 55 de milă distanță unul de altul.

Apoi, apare problema avantajelor și dezavantajelor competitive. În cazul SB XIX, cele două facilități de antrenament au fost alese pe Candlestick și Oakland Coliseum, dar Walsh a ales să stea acasă și liga i-a permis. Rams au ales, de asemenea, să stea acasă toată săptămâna.

„Cealaltă echipă poate să se supere dar are propriile probleme la care să se gândească. În cazul lui Don Shula m-aș gândi la propria echipă și la ce trebuie să fac, nu la condițiile pe care le primește adversarul”, a descris Steeg atmosfera din săptămâna Super Bowl.

Anul acesta, cele două facilități alese de NFL sunt la Universitatea Minnesota (indoor), pentru campioana NFC, respectiv la Vikings Winter Park, pentru campioana AFC, dar dacă Minnesota ajunge în finală, ea va primi dreptul de a se antrena în propriul fief.

„Când facem aceste alegeri ne concentrăm pe eliminarea oricăror inechități, iar oamenii noștri au petrecut mult timp evaluând aceste facilități pentru a avea condiții similare, dacă nu identice, în ceea ce privește spațiul, opțiunile de antrenament și acces la săli de forță și recuperare. De multe ori majoritatea energiei oamenilor noștri merge către acest lucru. Dacă nu ești acasă, trebuie să te facem să te simți ca acasă, pentru că acolo ești confortabil. Forțăm lucrurile cât putem de mult, indiferent că discutăm despre hoteluri sau crearea unei echități între participante și vom continua să ajustăm lucrurile în funcție de scenariu”, explică, Peter O’Reilly.

Optimismul acestuia pare oarecum bine susținut. Anul trecut, Peter O’Reilly și NFL au avut un pârleaz minor de sărit și nu au dat-o în bară. Patriots și Falcons au intrat în prelungiri, prima dată în istorie, iar înainte de acestea trebuia să aibă loc tradiționala „aruncare a banului”. Cum fostul președinte George H.W. Bush făcuse onorurile în startul partidei și păstrase moneda ca amintire, O’Reilly și echipa sa au fost nevoiți să caute rapid o soluție, pentru că era evident că nimeni nu ar fi avut curaj să-i ceară celui de-al 41-lea președinte american moneda înapoi. Așa că au luat o stație de emisie-recepție, au vorbit cu cineva, iar moneda de rezervă a ajuns în timp util la mijlocul terenului.

„Contingentul a lucrat bine acolo. Și avem încredere că același contingent va lucra bine și aici. Indiferent care vor fi încercările”, a încheiat Peter O’Reilly.

Acest material este o adaptare după versiunea originală aparținând lui Jonathan Jones, redactor Sports Illustrated.

foto: Jim Mone/AP Images

By

Tags: , ,

web design by SianImage.RO
Hochei - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!
Livescore