Cât de aproape mai este Le`Veon Bell de Pittsburgh Steelers?

January 22, 2018

Pittsburgh Steelers și Le`Veon Bell au ajuns la răscruce mai devreme decât se așteptau. Eliminarea prematură din post-sezon aduce pe tapet prima mare întrebare a pauzei competiționale pentru Steelers, iar dezvăluirile recente din presa americană lasă să se întrevadă un scenariu în care RB-ul a jucat ultimul său meci în Pittsburgh. Cel puțin în tricoul lui Steelers.

Bell, care va împlini 26 de ani la câteva săptămâni după Super Bowl LII, a jucat în acest sezon sub „francizare”, pe 12.1 milioane de dolari și în condițiile sale. Salariul, imens pentru un RB, este considerat suficient de franciză, nu și de jucător, iar matematica spune că o nouă înțelegere, în condițiile actuale, nu este sustenabilă pe termen lung, iar Steelers trebuie să calculeze exact dacă au sau nu nevoie de Bell.

Obișnuit să joace după propriile reguli, Le`Veon Bell a reușit să întindă coarda până la un punct în care tensiunea a devenit palpabilă. Absența de la cantonamentul obligatoriu de anul trecut și prezentarea la echipă pe 1 septembrie, a fost urmată de declarații deloc măgulitoare la adresa unei posibile francizări, jucătorul mergând până la amenințarea cu „pauză de un sezon” în cazul în care nu primește salariul dorit. Și ce salariu.

În acest moment, Bell câștigă cu 6 milioane de dolari mai mult decât cel mai bine plătit RB din ligă, iar efectele înțelegerii sale în fondul de salarii sunt cu două milioane mai mari decât are oricărui alt RB. Iar asta în condițiile în care Steelers au deja 178 de milioane de dolari blocate pentru contractele a 39 de jucători în 2018, iar Bell ar fi etichetat pentru 14.5 milioane de dolari. În opinia sa, nu este suficient.

„Nu voi accepta orice ofertă. Știu ce fac și ce pun pe masă. Nu o să mai ies acolo, să primesc de 400 de ori mingea și să nu primesc cât valorez”, le-a declarat Bell jurnaliștilor de la ESPN, iar Steelers păreau că sunt cu spatele la zid. Sau nu…

Teoretic (posibil și practic), Pittsburgh poate face niște mișcări la contractele unor veterani, începând cu restructurarea înțelegerii de 23.2 milioane de dolari a lui Ben Roethlisberger, dar chiar și așa vor avea de lucru. Bell nu este luat în considerare la calculul actual al fondului de salarii, iar adăugarea a 14 milioane de dolari înseamnă, din start, că Steelers se vor afla cu 18 milioane dincolo de limita maximă, ori revenirea la un nivel „legal” va cere sacrificii imense.

Desigur, Steelers au posibilitatea unei noi francizări, cu toate amenințările lui Bell, mai ales că acesta și-a pierdut avantajele prin incidentele de dinaintea meciului cu Jaguars, dar șansele ca el să primească același tratament și la anul sunt minime spre nule. Logica spune că Pittsburgh îl va franciza, îl va uza la maximum în sezonul 2018, și apoi îl va lăsa să plece, fie via unui schimb, fie ca agent liber. Pare improbabil, dar este o posibilitate mai mult decât serioasă.

Istoric, jucătorii de pe postul lui Bell se uzează cu fiecare an, iar productivitatea scade odată cu vârsta. Talentatul jucător evoluează la cel mai înalt nivel de nouă ani, dacă luăm în considerare și ultimul sezon de colegiu, și a avut 1.955 de acțiuni pe pământ, conform profootballweekly.com. Cu două accidentări serioase la activ, productivitatea sa va scădea la un moment dat, iar Steelers trebuie să primească ceva în schimb, mai ales că ratarea titlului în acest an pare să fi detonat o bombă în vestiar. Că va fi vorba de o opțiune de draft sau o alegere compensatorie, asta va spune doar timpul, însă o înțelegere pe termen lung este mai mult decât improbabilă.

Deși cifrele în avantajează, la fel ca talentul deosebit și capacitatea de a deveni oricând receiver de încredere, Bell are destule minusuri care îl vor trage în jos în cazul unor negocieri imediate. Pe lângă cele două accidentări, RB-ul are la activ o suspendare pentru abuz de substanțe care poate genera o absență de un sezon în cazul în care pică un alt test, iar istoria în astfel de cazuri spune că îl va pica. Mai devreme sau mai târziu.

Apoi, clasa actuală de draft mustește de tineri talentați pe postul de RB, iar Steelers ar avea de unde să-l aleagă pe următorul Bell, cu mai mulți juniori primind eligibilitate specială, ceea ce înseamnă un an în plus pentru a se obișnui cu rigorile NFL. Steelers nu au multe alegeri în draftul din acest an, nici o opțiune compensatorie, dar pot obține lejer un RB de calitate, care să facă pereche cu James Conner, ghinionistul sezonului, astfel că valoarea lui Bell scade și mai mult.

O francizare cu transfer pare, de asemenea, cu puține șanse de reușită. Oricine ar fi interesat de Bell știe ce vrea jucătorul. Îi știe istoricul. Îi știe ieșirile. Cunoaște riscurile financiare și disciplinare. În acest moment Steelers nu pot primi mai mult de o opțiune în runda a treia, maximum runda a doua, ori asta ar primi și de la NFL, dacă Bell pleacă liber de contract.

Și piața jucătorilor RB care își termină contractul este un alt dezavantaj pentru Le`Veon Bell. Carlos Hyde, Dion Lewis (care a jucat în colegiu chiar la Pittsburgh), Isaiah Crowell, Terrance West, Jerick McKinnon, Jeremy Hill sau Orleans Darkwa pot fi oricând opțiuni mult mai ieftine și chiar dacă nu ar aduce productivitatea lui Bell ar putea fi soluții pe perioadă limitată, la un buget decent. De criză chiar.

Indiferent ce decizie vor lua cei de la Steelers un lucru este clar. Jucători ca Le`Veon Bell nu cresc în copaci și ar fi un risc imens ca el să fie lăsat să plece când mai poate produce acțiuni de calitate doi-trei ani. Dar Pittsburgh este în capcana limitei salariale și nu va risca un contract pe termen lung indiferent cât de spumoase sunt amenințările jucătorului, astfel că este mai confortabil și preferabil, un divorț fără obligații, acum sau la finalul sezonului viitor.

Foto: USA Today Sports

By

web design by SianImage.RO
Hochei - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!
Livescore