Sfârșitul unei legende! Jaromir Jagr, gata să închidă o carieră fabuloasă în NHL

February 4, 2018

Pus pe lista jucătorilor disponibili de către Calgary Flames, devenit dispensabil după ce nimeni nu l-a contractat, trimis în țara natală, împrumut, Jaromir Jagr pare că este gata să închidă cartea cu superlative din NHL și o carieră unică, din toate punctele de vedere.

Orice început are un sfârșit, iar după 24 de ani și mai mult de 1.700 de meciuri jucate, cariera de Hall of Fame a lui Jaromir Jagr în NHL pare să se fi încheiat. Trimis de Flames să-și oblojească rănile în țara natală, cehul a anunțat că va continua să joace până la finalul contractului actual și apoi va decide ce va urma, însă șansele de a-l mai vedea pe gheață în SUA și Canada sunt aproape nule.

Nu este deloc finalul dorit de o veritabilă legendă vie a NHL și nimeni nu l-a anticipat când în pre-sezon veteranul de 45 de ani a avut, pentru prima dată în carieră, dificultăți de adaptare cu ritmul și schemele de joc ale formației din Ottawa. Considerat drept unul dintre agenții liberi cei mai dezirabili, în ciuda vârstei, după un an cu 16 goluri și 46 de puncte în Florida, Jagr a așteptat până pe 2 octombrie un telefon salvator, după ce Panthers nu au activat clauza de prelungire cu un an a înțelegerii precedente și l-a lăsat să plece la finalul lui iunie. Oferta de la Flames a venit cu doar câteva zile înainte de startul noului sezon dar puțină lume și-a făcut probleme că lucrurile nu ar merge bine, cehului fiindu-i pregătit un rol secundar, în linia a treia, perfect pentru un veteran. Cum au luat-o toate lucrurile razna e un mister, dar s-a întâmplat.

Jagr a jucat doar 22 de meciuri anul acesta și a marcat un singur gol, plusând cu numai șase pase decisive și cu o medie de numai 13 minute prezență pe gheață. Statistic, sunt patru minute mai puțin petrecute pe gheață și un rating absurd de mic al productivității din întreaga carieră situată undeva la un punct pe meci, iar totul a pornit de la o problemă pe care cehul nu a întâmpinat-o în cei șase ani de la revenirea în NHL: accidentările. În ciuda unei vieți extra-sportive exemplare și a unui program de antrenament individual perfect, Jagr nu a reușit să depășească problemele apărute la ambii genunchi și a fost nevoit să se ceară afară din lot de mai multe ori decât în toți cei șase ani precedență, când cea mai lungă perioadă de absență a fost de nouă meciuri, iar totalul de 20. La Flames a lipsit de 24 de ori. Înainte de despărțire.

Și felul în care s-a produs despărțirea este cel mai deranjant. Deși nimeni nu-și va aminti de Jagr ca de jucătorul care a evoluat 22 din 46 de partide în ultimul an ci ca de legenda care a făcut istorie în NHL, ultimul său capitol putea fi altfel. Flames au ales calea ușoară, fără a mai complica lucrurile și a mai prelungi agonia, dar pentru veteranul ceh se putea găsi o altă soluție, mai elegantă, doar că nimeni nu a părut să și vrea asta. Jagr nu a criticat decizia, poate și pentru că știe că ultima impresie nu contează în cazul lui, dar mesajul său de adio a fost unul amar, chiar dacă a cuprins mulțumirile de rigoare pentru conducerea lui Flames. Indiferent de deznodământul poveștii sale din NHL, cehul va rămâne însă un gigant care a inspirat mai multe generații de fani și sportivi, locul său în Hall of Fame fiind practic garantat când va deveni eligibil.

Ajuns în NHL ca a cincea alegere de draft din 1990, la Pittsburgh Penguins, Jagr a luat liga prin surprindere câteva luni mai târziu și a terminat al șaselea în clasamentul pentru Trofeul Calder, într-o clasă care i-a cuprins pe Ed Belfour, Sergei Fedorov, Mike Richter și Rob Blake. În anii care au urmat, Jagr a devenit rapid unul dintre starurile NHL, iar flacăra sa nu a fost una temporară. Ca debutant a terminat al doilea în topul marcatorilor lui Penguins în 1991, când a și cucerit prima Cupă Stanley, iar din sezonul următor a devenit unul dintre liderii echipei care avea să facă istorie cu al doilea titlu consecutiv. Golul său din primul meci al finalei cu Chicago Blackhawks este și acum una dintre secvențele de legendă, cursa sa spectaculoasă printre fundașii adverși, finalizată cu un șut care l-a lăsat spectator pe Belfour fiind definitorie pentru o carieră ilustră.

Sezonul care a cimentat însă drumul său în NHL a venit la doi ani după succesul cu Blackhawks, când Jagr i-a luat pe umeri pe Pinguini, rămași temporar fără Mario Lemieux. Cehul a reușit 70 de puncte în 44 de meciuri, sezonul fiind mai scurt din cauza neînțelegerilor dintre patroni și jucători, și a câștigat primul dintre cele cinci Trofee Art Ross din carieră, fiind al doilea în clasamentul pentru stabilirea celui mai valoros jucător din ligă. Și în ciuda unor ani cu 149 de puncte, 95 de puncte și 102 puncte, Trofeul Hart a rămas o iluzie până în 1999, când a reușit o triplă rată, trecându-și în palmares Trofeele Hart, Art Ross și Pearson.

jagr specialAl doilea capitol al carierei lui Jagr a început în mileniul 3, odată cu transferul istoric la Washington Capitals, în 2001. Deși productivitatea sa a rămas la fel de înaltă, cu o medie de peste un punct reușit pe meci, Jagr a rezistat în capitală doar doi ani și jumătate, fiind trimis la New York Rangers, într-o altă tranzacție șoc, și pe un drum complet necunoscut pentru el, cel al declinului.

Început în New York, drumul său a continuat în Rusia, oarecum surprinzător, cele trei sezoane petrecute la Avangard Omsk, înainte de o revenire celebrată în NHL, fiind și acum considerate o utopie. A revenit în America la marea rivală a lui Penguins, Philadelphia Flyers și a trecut pe la cinci echipe în patru ani, regăsindu-și cadența și liniștea în Florida, ca un paradox, statul preferat de pensionarii americani cu ceva economii pentru a-și petrece ultimii ani din viață. În doi ani și jumătate, Jagr s-a întors parcă în timp și a devenit mentorul a doi dintre cei mai interesanți jucători ai actualei generații, Jonathan Huberdeau și Aleksander Barkov, care i-au copiat stilul ofensiv spectaculos și productiv.

Pentru mulți, perioada petrecută la Panthers înseamnă practic moștenirea lui Jagr pentru NHL. Lăsând la o parte performanțele sportive de excepție, cei doi ani și puțin petrecuți în Florida au schimbat complet concepția criticilor despre legendarul jucător ceh, care s-a dovedit nu doar un sportiv de excepție ci și un filantrop și o figură marcantă a comunității locale. Dacă în primii ani mulți au văzut în chica pe care o afișa mândru, un mod negativ de a ieși în evidență, lucrurile s-au schimbat radical odată cu revenirea în NHL, prezența sa oriunde în SUA și Canada generând o efervescență palpabilă și audiențe neașteptate. Cel mai iubit a fost în Florida, fanii votându-l acum doi ani drept căpitan al echipei Diviziei Atlantic pentru All Star Game, dar nu a existat un meci jucat în NHL unde să nu existe fani veniți special să vadă pe viu o legendă, serviciile aduse hocheiului, în perioada Sidney Crosby – Alex Ovechkin fiind greu de cuantificat.

Și fanii l-au aclamat oriunde a jucat, urmărind pe viu cursa sa către recorduri și cum rescrie paginile istoriei NHL. În ultimii doi ani, Jagr i-a depășit pe Marcel Dionne și Brett Hull în clasamentul golgheterilor all time și a urcat pe locul al treilea, cu 766 de reușite, apoi l-a bătut pe John Coffey pentru locul 5 în clasamentul pasatorilor cu 1.155 de pase decisive, dar nici un eveniment nu a fost mai important decât punctele 1.851 și 1.852. prin cele două reușite din Florida, cehul l-a depășit pe însăși „Domnul Hochei”, Gordie Howe, și a urcat pe locul al treilea în clasamentul marcatorilor, ulterior urcând chiar pe locul 2, peste Mark Messier și precedat doar de Wayne Gretzky. Acolo își va închide cariera și va rămâne, probabil, mulți ani de acum înainte, pentru că hocheiul s-a schimbat dramatic în ultimii 30 de ani, pe care Jagr i-a petrecut pe gheață, pentru că realist, nimeni nu-i va depăși rezultatele în următorii 30 de ani. Sau poate mai mulți.

By

Tags:

web design by SianImage.RO
Hochei - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!
Livescore