Super Bowl LII: Cum au fost construiți Philadelphia Eagles

February 4, 2018

eagles td

Nici un director din NFL nu a pus la punct un lot de Super Bowl cum a făcut Howie Roseman pentru că nimeni nu a avut o carieră ca a lui Howie Roseman.

Vicepreședintele celor de la Philadelphia Eagles, care construise lotul lui Andy Reid, a fost dat la o parte când la conducerea echipei a sosit Chip Kelly, iar munca sa de trei ani a fost oprită brutal. Mizeria făcută de Kelly, care s-a întors până la urmă împotriva sa, i-a oferit șansa lui Roseman să reia proiectul de la un nivel decent, nu de la zero, iar în cinci ani a reușit să construiască un lot ales piesă cu piesă.

Un CV ca al lui Roseman, deloc impresionant pentru fotbalul american, a fost văzut rar în preajma unui Super Bowl, iar progresul său este de poveste. Vicepreședintele a fost întâi angajat pe bază de voluntariat, a trecut prin toate nivelurile organizației, și a ajuns omul care supervizează totul la Eagles: scouting, contracte, salarii.

Structura organizației din Philadelphia spune o poveste. Cei doi subalterni direcți ai lui Roseman sunt Joe Douglas, lider al departamentului de scouting, și Alec Halaby, absolvent de Harvard care a venit în organizație cu o viziune complet nouă, folosind chiar și analiza matematică atunci când a fost vorba de decizii cheie. Cei doi reprezint Yin și Yang-ul lui Roseman, într-un mixaj de școală veche și modernism împrumutat din MLB și NBA, într-o organizație care a adoptat diversitatea de opinie ca literă de lege.

Chiar dacă 13 dintre cei 22 de titulari preconizați să joace în Super Bowl au fost aduși de Roseman după reinstaurarea la conducere în 2016, semințele au fost plantate patru ani mai devreme, când vicepreședintelui i-au fost oferite puteri extinse, dar și responsabilități mai mari, în epoca Reid el fiind cel considerat responsabil de rezultate, nu antrenorul.

Și Roseman a răspuns cum a crezut că e mai bine, primii patru jucători aleși de acesta în draft (defensive tackle-ul Fletcher Cox, linebacker-ul Mychal Kendricks, defensive end-ul Vinny Curry și quarterback-ul Nick Foles) vor fi titulari în partida de duminică noaptea. Fiecare dintre selecții spune ceva despre noua organizare de la conducere.

Echipa a urcat trei locuri în draft pentru a-l obține pe Cox, renunțând la două alegeri în ziua a treia pentru progres. Eagles, spre deosebire de Patriots, nu au niciuo emoție când vine vorba de tranzacții, dacă simt că jucătorul dorit este acolo unde trebuie să ajungă, iar când Cox, văzut ca alegere de Top 5, a picat până pe locul al 12-lea, Roseman a știut că trebuie să acționeze. Episodul Carson Wentz, când agresivitatea din ziua de draft le-a adus QB-ul franciză, spune totul despre stilul vicepreședintelui, iar acesta recunoaște, pentru nfl.com, că tot timpul acționează din instinct.

„Cele mai mari regrete pe care le am sunt legate de unele decizii pe care le-am luat atunci când nu mi-am ascultat instinctele”, i-a declarat acesta lui Gregg Rosenthal.

Anul acesta a folosit un trade pentru a-l obține pe Ronald Darby și i-a trimis în Buffalo pe Jordan Matthews și o opțiune de draft, într-o nouă demonstrație de forță, mai ales că Matthews era unul dintre cei mai productivi jucători ai echipei, însă decizia s-a dovedit una perfectă. Darby s-a integrat perfect în peisaj, iar defensiva din Philadelphia este cea care a dus echipa în Super Bowl, în condițiile în care Wentz este pe lista indisponibililor.

Cariera lui Kendricks în Philadelphia a avut suișuri și coborâșuri, dar sezonul 2017 a salvat impresia generală, LB-ul fiind excelent de-a lungul întregii campanii, pentru a recompensa încrederea arătată de organizație. Mult timp, Kendricks a fost considerat un jucător transferabil de către presă, dar Eagles nu au primit nicio ofertă tentantă care să-i facă să se despartă de un jucător rapid și versatil, iar în vară, când însăși jucătorul a cerut să plece, clubul a spus nu. Decizia s-a dovedit una cel puțin inspirată, pentru că Jordan Hicks s-a accidentat grav în octombrie, iar Kendricks a devenit liderul liniei de LB.

Curry este exemplul perfect al obsesiei lui Eagles pentru pass-rush și a dorinței de a plăti pentru asta. Contractul său pe cinci ani, care valorează 46 de milioane de dolari, a stârnit multiple controverse, în condițiile în care Curry era doar un jucător de rotație, dar Eagles au văzut în linia defensivă identitatea echipei și au continuat să investească masiv în ea, prin contracte foarte bune oferite lui Cox, Curry, Brandon Graham sau cel mai nou sosit în echipă, Tim Jernigan. În paralel, clubul a cosmetizat și linia ofensivă, oferind înțelegeri bănoase oamenilor cheie: Lane Johnson (RT), Jason Peters (LT), Brandon Brooks (RG) și Jason Kelce (centru), și blindând linia cu rezerve de calitate ca Stefen Wisniewski și Halapoulivaati Vatai.

„Acțiunile tale trebuie să se audă mai tare decât cuvintele. 32 de echipe cor spune că au încredere în liniile lor, dar uneori trebuie să îți depășești limitele pentru a reuși. A fost mereu prioritatea noastră, dar mai ales în ultimii doi ani, să construim în jurul acestor linii. Și poate unii au crezut că acțiunile noastre sunt exagerate uneori, dar așa vom proceda și în continuare”, explică Roseman, pentru nfl.com.

Linia defensivă din Philadelphia a făcut diferența în cele două succese de play-off cu Atlanta și Minnesota cu valuri de presiune asupra coordonatorului advers pentru că lotul este blindat cu oameni de calitate pentru care Eagles au fost dispuși să plătească la momentul oportun. Filosofia este simplă, cu atacuri brutale la QB și lovituri aplicate acestuia, nu neapărat cu sacks, iar lotul i-a ajutat teribil pentru că toți jucătorii din prima linie sunt capabili să ajungă la QB.

Iar talentul fantastic din defensivă a ajutat și la modelarea unei ofensive cel puțin competente.

„Este un iad să joci zi de zi contra lor. Zilele de duminică sunt o plimbare în parc față de cantonament”, susține Lane Johnson, obligat să se antreneze și să protejeze QB-ul în fața acestei linii monstruoase.

Ultima alegere de draft din 2012 care încă este în echipă, Foles, are o poveste mai puțin obișnuită, dar este încă o dovadă că n Philadelphia lucrurile se fac altfel. Cel puțin acum. Dat afară de Kelly, Foles a avut sezoane slabe în St Louis și Kansas City, dar când a devenit agent liber a fost imediat contactat de fosta echipă, acum cu o altă conducere. Că Eagles l-au dorit enorm o indică și salariul uluitor de mare pe care i l-au oferit unei rezerve, 7 milioane de dolari, garantat, iar Foles răspunde acum cu un play-off solid, chiar dacă nu lipsit de erori.

Acea clasă de draft a fost baza de la care s-a plecat în construcția lotului care se va bate pentru titlu, un an mai târziu fiind draftați Johnson și Zach Ertz, iar în 2016, după ce Kelly îl îndepărtase pe Roseman de la butoane, pe Vaitai și Jalen Mills. Și vicepreședintele nu s-a oprit la draft.

Campania de transferuri a agenților liberi sau prin trade s-a dovedit ridicol de bună în 2016 și 2017, 11 dintre titulari fiind aduși în acest mod, cu Jay Ajayi, Chris Long și Patrick Robertson printre vedete. Toți au venit pe baza unor contracte pe termen scurt sau mediu, fără riscuri financiare majore, la fel ca Nigel Bradham și LeGerrette Blount, iar banii disponibili pentru contracte importante au mers la oameni cheie: Brooks și Rodney McLeod. După succesul cu Vikings, Long a admis că legătura pe care o are cu ceilalți coechipieri aflați aici pe termen scurt este ca aceea dintre debutanți, când intră în NFL, de multe ori asemenea înțelegeri fiind, de fapt, drumul către un contract pe termen lung. Garantat și bănos.

Exemplul cel mai grăitor este Alshon Jeffery. Talentatul receiver a acceptat un contract pe un an în martie, pentru a semna pe patru sezoane în decembrie, la capătul unei campanii de excepție. Salariul? 52 de milioane de dolari. Iar traiectoria a fost urmată de Jernigan, adus pentru un an din Baltimore, care acum știe că mai are patru sezoane de stat în Philadelphia, după ce a convins că poate fi o soluție pe termen lung încă din noiembrie.

Acțiunile din piață, inclusiv achizițiile lui Darby și Ajayi, vorbesc despre flexibilitatea organizației. De altfel, duminică se vor înfrunta două dintre echipele obișnuite să facă tranzacții în număr mare, Eagles și Patriots fiind primele două formații într-un clasament al tranzacțiilor efectuate în ultimii opt ani, de când Roseman a devenit șeful în Philadelphia. Condusul unei francize de NFL este o constantă bătălie pentru a balansa deciziile de moment cu cele pe termen lung, iar din acest motiv clubul s-a simțit confortabil să-l cedeze pe Sam Bradford înainte de a risca totul în draftul din 2016 pentru Wentz. Când au reușit să-l ia pe ultimul, Roseman a fost sigur că va primi cel puțin o opțiune de draft pe Bradford, iar faptul că a fost una de primă rundă a fost un bonus neașteptat. Derek Barnett este acum la Eagles datorită acelei tranzacții, una profitabilă din toate punctele de vedere pentru Philadelphia.

Eagles nu sunt singurul club din NFL care nu merge doar pe filosofia draft și dezvoltare și trece dincolo de aceste bariere folosind date matematice pentru a lua decizii și privind la contractele jucătorilor ca la niște investiții care trebuie să aducă un profit. O fac însă cu un alt stil, iar promovarea lui Halaby, la o vârstă atât de fragedă, pe o poziție atât de înaltă nu este străină de acest progres. Aflat lângă Roseman de când avea doar 25 de ani, ca asistent personal, Halaby a fost tras pe linie moartă în era Kelly pentru a fi promovat apoi pe cea mai înaltă funcție posibilă când Rosamen și-a reluat rolul de Manager General în primire. Halaby, 31 de ani, este singurul vicepreședinte pe strategie, titulatură care nu mai există la nicio altă echipă din NFL, chiar dacă toate folosesc analiza datelor pentru a se ghida pe piața achizițiilor de jucători.

Angajarea unui „vicepreședinte al operațiunilor de fotbal și strategie” arată însă că Eagles nu fac același lucru ca restul organizațiilor, iar rezultatele se văd acum, când un într-un sezon potențial distrus de dispariția nefericită din lot a lui Wentz, organizația este la 60 de minute distanță de titlul suprem, deziderat neatins până acum.

Indiferent de abordarea aleasă de către Roseman, el a reușit să clădească o echipă cu o fundație solidă, în ambele părți ale jocului, și cu destulă flexibilitate financiară pentru a o îmbunătăți în fiecare an. pentru că dacă Eagles au reușit să câștige mai multe meciuri de play-off fără jucătorul numărul 1, imaginați-vă ce vor reuși cu acesta în teren.

By

web design by SianImage.RO
Hochei - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!
Livescore