Super Bowl LII: Cum au fost construiți New England Patriots

February 4, 2018

Prima epocă a acestei perpetue dinastii numită Patriots a fost bazată pe o construcție realizată în jurul defensivei. Acolo au fost marile investiții, cei mai buni jucători, cea mai bună continuitate și cele mai multe resurse cheltuite. Prioritățile organizației s-au schimbat, însă, în 2007, iar în era Gronk, echipele lui Bill Belichick au fost formate din ofensive explozive și defensive decente, Patriots surprinzând, în fiecare an, prin schimbări de lot șocante și un căpitan sigur pe el ca lider.

„Nu cred că cineva înțelege ce face Devin McCourty pentru această echipă. Uneori nu înțeleg nici cu cât face Devin pentru această echipă”, a declarat Steve Belichick antrenorul jucătorului care de opt ani este punctul stabil al defensivei din Foxborough.

Ar fi o exagerare să-l considerăm pe McCourty drept omologul lui Tom Brady când vorbim de defensivă, însă rolurile sunt mai asemănătoare decât și-ar imagina cineva. Aproape toți fundașii de la Patriots au răspuns cu aceeași etichetă când au fost întrebați de McCourty și l-au numit „quarterback-ul defensivei”, pentru că el este omul care le știe tuturor rolul din teren, le repară greșelile înainte de a se întâmpla și conduce întreg grupul de apărători.

La fel ca Brady, McCourty este elogiat pentru felul în care se pregătește și cum își ajustează jocul într-o fracțiune de secundă în funcție de felul în care a „citit” faza care urmează să se producă, salvând, de multe ori, întreg meciul. Bill Belichick a remarcat că numai un singur jucător aflat în al doilea an de contract cu Patriots a reușit să devină căpitan, Jerod Mayo, iar asemănările sunt uluitoare. Respectul pe care l-a câștigat de la familia Belichick, care a vorbit mereu pozitiv despre el, indică importanța lui McCourty în angrenajul general al Patrioților, în vestiar și în afara terenului.

„Este păcat cât de puțină recunoștință primește pentru că este atât de bun. Oamenii vorbesc despre piesele care se mișcă mereu în lot, iar Devin nu este una dintre ele. Asta spune multe. Face atât de mult pentru cei 10-15 coechipieri din apărare, dar nimeni nu observă”, a completat Steve Belichick, pentru nfl.com.

Și au fost incredibil de multe mișcări de lot. Mai ales în acest an.

Al doilea val din Dinastie a început, de fapt, în 2010, când Patriots i-au draftat pe McCourty și Rob Gronkowski cu primele două alegeri pe care le-au avut. Campioana în exercițiu a obținut apoi opt calificări consecutive direct în Runda Divizionară, record fără precedent în NFL, cu McCourty transformat în omul de încredere al lui Belichick pentru a face defensiva să meargă, indiferent câte nume noi au apărut în lot.

Iar anul acesta influența lui a fost mai necesară ca oricând, pentru că șapte dintre fundași au venit în New England în 2017. O parte dintre ei, cum ar fi veteranul James Harrison, Ricky Jean Francois și Eric Lee au venit chiar în timpul sezonului regular, iar oameni ca Adam Butler, Marquis Flowers și Deatrich Wise, după o lungă perioadă de probă. Așa s-a născut cea mai slabă linie defensivă din istoria erei Belichick, cel puțin din punct de vedere al omogenității, cu Stephon Gilmore și Lawrence Guy inserții noi în linie și cu un singur om care a ridicat sprâncene, în afara lui McCourty: Trey Flowers. Comparația cu echipa din 2001, care domina ofensiv adversarii și nu-și lăsa defensiva șubredă decât puțin timp în teren este valabilă, numai că există o diferență mahoră. Față de echipa de acum 17 ani, Belichick a lăsat libertate totală liderilor din teren: Brady, în ofensivă, McCourty, în apărare și Matthew Slater, în echipele speciale. Încrederea în ei este chiar bizară, pentru un antrenor ca Belichick, dar formula a funcționat perfect, cele 24 de nume noi aflate acum în lot față de echipa de anul trecut integrându-se perfect în angrenaj.

„Când Devin vorbește, oamenii ascultă. Este greu să exprim cât înseamnă pentru această echipă”, îl descrie Slater pe liderul defensivei. Cât valorează însă?

Prima calitatea a veteranului este inteligența peste medie. Gilmore susține pentru nfl.com că acest aspect iese în evidență în toată săptămâna premergătoare meciului în sine, dar mai ales în timpul partidelor, când recunoaște instantaneu schema pe care o vor folosi adversarii. Antrenorul jucătorilor cornerback, Josh Boyer, care lucrează din 2010 cu McCourthy, recunoaște că este uimit în continuare de capacitatea fantastică a jucătorului de 30 de ani de a cunoaște exact toate sarcinile coechipierilor din defensivă și de a-i aranja pe aceștia în locurile corecte și într-un anumit mod de-a lungul întregului meci.

„Înveți mai mult cu fiecare sezon. Devii mai încrezător în ceea ce faci, deci îți permite să te exprimi mai vocal. Știi ce vor băieții să audă, și ce anumiți băieți nu vor să audă”, explică jucătorul pentru nfl.com.

McCourty creditează propria capacitate mentală pentru abilitatea de a lua decizii în momente critice, iar coechipierul de linie, Patrick Chung susține că în multe situații nici nu este nevoie să vorbească, un semn sau o privire fiind suficiente pentru a schimba sau confirma o așezare înainte de snap.

„Nu există o scară de măsură pentru comunicare, dar cred că suntem undeva sus de tot”, susține Steve Belichick.

A doua calitate a lui McCourty este versatilitatea. Este liantul care ține unită defensiva pentru că poate juca pe mai multe poziții, fără prea mare efort.

„Își face treaba foarte bine indiferent unde îl pun să joace. Joacă CB, SS, FS. Se implică în fiecare aspect al echipelor speciale când degajă, încercăm o transformare sau primim mingea. Are fel de fel de responsabilități și lucrează cu toate compartimentele defensivei. Nu pot să spun destule despre munca pe care o face aici an după an”, susține Bill Belichick, adică exact tipul acela care nu ar lăuda pe nimeni… dacă nu îl cheamă Brady.

Descoperirea jucătorilor versatili este, însă, o calitate a staff-ului din New England. Receiverul Danny Amendola susține că angajații se axează mai mult pe calitățile individuale ale jucătorilor și abia apoi pe cele colective, iar asta este o schimbare majoră de abordare a problemelor apărute de-a lungul timpului, fapt care face anul acesta unul special. Cu multe nume noi, jocul echipai a scârțâit foarte puțin timp, iar asta indică un singur lucru. Nucleul lotului este atât de bun și fiecare dintre linii are propriul lider, încât pare imposibil ca ceva să meargă rău atâta timp cât acei lideri sunt în teren, indiferent câte nume noi ar apărea în jurul lor.

McCourty este exact acel tip de jucător, iar laudele primite de la Belichick îl fac să se simtă neconfortabil, chiar dacă este foarte rar să te laude mai mulți indivizi pe care îi cheamă Belichick. La mijloc este însă încrederea pe care a primit-o de la familie pentru că nici fanii, nici media nu s-au arătat extraordinar de interesați de el, focului fiind pe Gronk sau Brady. Astfel, fundașului i-a fost mult mai ușor să-și vadă de treabă, să-și ajute coechipierii și să progreseze, pentru că nimeni nu-și dă seama din fața televizorului când un căpitan schimbă pozițiile după ce a citit ofensiva adversă. Cam ca un QB, nu?

By

Tags:

web design by SianImage.RO
Hochei - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!
Livescore