NHL

Ce prevede noul contract din NHL?

January 7, 2013

nhl 2

113 zile de blocadă au fost necesare pentru ca patronii si jucatorii din NHL sa ajunga la un consens in privinta contractului colectiv de munca. Pierderile estimate la aproximativ un miliard de dolari nu vor fi recuperate din contractul de televiziune, dar impresia generala este ca cei care au pierdut cel mai mult au fost jucatorii si spectatorii. De-a lungul scandalului, la fel ca in cazul NFL, suporterii si-au facut auzita vocea acuzand ca milionarii si miliardarii isi scot ochiii pentru cativa arginti si ca sportul are numai de pierdut din asta. Partial au dreptate.

Duminica, imediat dupa ce s-a semnat hartia de principiu (aceasta trebuie ratificata de 30 de patroni si 740 de jucatori) au aparuti si primele detalii ale viitoarei colaborari. In primul rand, noua intelegere se va intinde pe 10 ani, isi va putea fi renegociata dupa 8 ani, jucatorii obtinand un mic succes in acest caz. Din pacate pentru jucatori, patronii nu au acceptat decat sa imparta 50-50 sumele generate de NHL, asta dupa ce ani buni jucatorii au primit intre 54 si 57% din bani, iar anul acesta urmau sa primeasca doar 46%. La victorii, jucatorii mai pot trece cele 300 de milioane despagubiri platibile in rate, cresterea graduala a salariului minim pana la 750.000 in 2021, sau pensia garantata… si cam atat.

Restul informatiilor iesite la iveala avantajeaza doar proprietarii: limita salariala mai mica, maxim 7 ani de contract, cresteri salariale anuale de maxim 35%, „eliberare” mai usoara de contractele nedorite, cate doi jucatori pasibili de concediere fara despagubiri pe sezon, posibilitatea de a bloca accesul jucatorilor la JO de la Soci. Si nu au fost deyvaluite inca toate detaliile…

Una peste alta, noul sezon va incepe pe 19 sau 15 ianuarie, in functie de numarul de partide pe care ar trebui sa le dispute fiecare echipa, 48 dupa ultimele informatii, loturile urmand sa se reuneasca cel tarziu vineri.

Blocada a dus la anularea a minim 480 de meciuri si pierderi de un miliard de dolari, bani care nu vor mai fi recuperati. Potrivit si.com, NHL produce 3.3 miliarde de dolari anual, mult sub NFL (9 miliadre), MLB (7.5 miliarde) şi NBA (5 miliarde) contractul de televizare cu NBC fiind cel care salveaza practic sezonul. Cele doua miliarde sunt platite de gigantul american in mare parte pentru play-off si finala Stanley Cup, astfel că o felie generoasa din tort va intra totusi in conturile organizatiei. Impresia lasata insa de al doilea scandal intre jucatori si patroni in numai doi ani ar putea fi una care sa „coste” enorm la asistente, spectatorii find greu de convins sa se intoarca in tribune. Anul trecut, 7 dintre cele 30 de francize au anuntat scaderi ale numarului de spectatori, chiar daca media generala a fost mai mare.

 

By

Tags: ,

web design by SianImage.RO
Hochei - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!
Livescore