Hail to the Chiefs!

October 20, 2013

Jamaal+Charles

Kansas City Chiefs au ajuns la 6-0 pentru a doua oară în istoria francizei după 24-7 cu Oakland Raiders pe ArrowHead Stadium. Chiefs şi Denver Broncos au rămas singurele echipe neînvinse şi, dacă vor continua în acest mod, vor oferi cel mai tare duel posibil în săptămâna 11, când,în Denver, s-ar putea duela două echipe cu record 9-0 fiecare.

Dar ce stă la baza acestei schimbări radicale a unei francize care termina sezonul 2012 în genunchi, cu record 2-14 şi cu amintirea sinuciderii lui Jovan Belcher, chiar în faţa echipei?

Construieşte o defensivă imbatabilă

Criticii se vor grăbi să menţioneze că Şefii nu au evoluat încă în faţa niciunui adversar puternic, şi că duminică vor fi supuşi primului test real, cu Houston Texans, dar cât de corectă este această afirmaţie? La o analiză fugară a statisticilor, Chiefs au o defensivă care îşi sufocă adversarul, şi un running back în cel mai bun sezon al carierei. Au pus  în centru un QB cu experienţă, şi au pe bancă unul dintre cei mai mari antrenori din istoria recentă a NFL. Cât va conta asta în deznodământul sezonului este, iarăşi, un mister.

Justin+HoustonProblema jocului prestat de Kansas, nu este cea a calităţii, ci a stilului. Într-o ligă versatilă, o echipă cu un joc defensiv de invidiat tot va da peste un adversar căruia să-i pice mănuşă şi care să exploateze, fără ruşine, punctele slabe, în special cele ofensive. Discuţia este aceeaşi ca în cazul celor de la Broncos, pentru că nimeni nu vede ce defensivă proastă are şi îşi pune doar problema dacă cineva va putea opri iureşul ofensiv. Ce s-ar întâmpla dacă Chiefs ar juca împotriva lui Bengals, Seahawks sau 49ers, echipe cu defensive beton? Culmea e că putem avea acest răspuns abia în pre-sezon.

În ultimul meci, defensiva şefilor l-a pus jos pe Terelle Pryor de zece ori şi a permis doar şapte puncte, forţând trei recuperări. Raiders au fost în meci până în ultimele minute, dar defensiva a făcut o declaraţie de forţă şi a compensat lipsa unei ofensive veritabile. Aproape incredibil, după singurul TD al californienilor, Raiders n-au mai trecut decât o dată în tot meciul de linia de 50 de yarzi, şi atunci au fost nevoiţi să degajeze de la 48 de yarzi. Cu o asemenea apărare, atâta timp cât Jamaal Charles va primi mingea şi o va căra cu aceleaşi rezultate, Chiefs îşi pot face speranţe că vor juca în Denver cu locul 1 pe masă.  La propriu.

În ofensivă, apar destule întrebări, dat orice echipă din NFL are probleme. Chiefs vor juca împotriva unor ofensive cu upgrade faţă de ce s-a văzut până acum, iar atacul va trebui să compenseze acest lucru prin execuţii care să aducă puncte. Chiar şi aşa, defensiva pare atât de solidă încât ar trebui să reziste în faţa oricărei ofensive din ligă. Faptul că Justin Houston are deja două titluri de jucătorul defensiv al săptămânii, iar Tamba Hall doar ce a mai obţinut unul, nu este o întâmplare, Andy Reid fiind un guru al jocului perfect în defensivă. Philadelphia doar nu i-a mai înţeles filozofia. Cei doi linebackeri au adunat împreună 17 sacks şi sunt lideri detaşaţi într-un clasament al celor mai bune precehi de LB din ligă. Anul trecut, patru dintre apărători au mers în ProBowl, astfel că mai degrabă recordul din 2012 este un paradox, la ce valoare are, de fapt lotul din Kansas.

Profită de calendar

Duminică, Chiefs primesc replica lui Houston Texans, o echipă care are câte un pick six în fiecare dintre ultimele cinci meciuri. Kansas City ar trebui să domine defensiv acest meci, mai ales că zvonurile legate de trecerea pe bancă a lui Matt Schaub sunt tot mai multe. Prezenţa în centru a lui TJ Yates nu va fi însă o mare diferenţă pentru Chiefs, Schaub fiind, fără îndoială, în momentul minim al carierei de profesionist.

Andy+ReidParadoxal, scenariul posibil cu Texans se va repeta şi în următoarele două săptămâni pentru că atât Browns, cât şi Bills au probleme cu omul din centru, primii de valoare, ceilalţi medicale. Este greu de imaginat că în asemenea condiţii Chiefs vor rata şansa unui 9-0 înainte de săptămâna liberă şi de marea încleştare din Denver. Chiefs vor avea atunci două săptămâni să pregătească meciul şi strategia, şi, de ce nu, revanşa programată la doar două săptămâni distanţă. Cea mai bună ofensivă (statistic) din istorie vapune defensiva şefilor la grea încercare, iar dacă oamenii lui Reid bat pe Broncos, în oricare dintremeciuri, atunci nimeni din ligă nu-i va mai lua la preţ de matineu. De altfel, al 28-lea program ca valoare, conform fl.com, le oferă puţine „şanse” de a o da în bară, potenţialele eşecuri fiind cu Denver, Colts şi Chargers, dar tot ar echivala cu un 12-4 bun nu doar pentru wild card, ci chiar pentru play-off.

Pune pe cineva respectabil în centru… şi pe bancă

Venirea lui Alex Smith în Kansas a fost o surpriză, poate chiar mai mare decât a constructorului Andy Reid. Cei doi au de luat o revanşă nu doar de la fostele echipe ci şi de la NFL şi suporteri şi par să facă totul pentru asta. Smith este considerat un „manager al jocului excepţional”, etichetă pusă atât de Andy Reid cât şi de fostul său antrenor, Jim Harbaugh.

Alex+SmithVeteranul ştie să ţină de minge atunci când trebuie, să alerge atunci cât trebuie, să arunce afară atunci când situaţia o cere. Nfl.com dezvăluia recent într-un material că după venirea lui reid şi a lui Smith, toate schemele de joc de la Chiefs s-au schimbat radical, cei doi, împreună cu Greg Roman, coordonator al ofensivei şefilor, au pus la punct un joc ofensiv bazat pe evitarea intercepţiilor şi cât mai mult pe jocul lui Jamaal Charles, RB care trece prin cel mai bun moment al carierei. Andy Reid s-a dovedit, din nou, un magician şi a profitat de piaţă pentru a plomba o echipă care avea oricum un lot excepţional, folosit însă aiurea şi măcinat de probleme interne sau accidentări.

Până la acest moment, Smith are norocul să aibă un şi RB care este candidat cert la titlul de MVP, o variantă cu upgrade a lui Adrian Peterson din 2012, dar şi o defensivă care conduce topurile NFL la sacks, pase complete, intercepţii, pase apărate şi fumble recuperate. E logic ca în acest moment Smith să fie considerat un manager al jocului şi, probabil, este cel mai bun al actualei generaţii de QB. Statistica e rece şi dură pentru ceilalţi. În ultimii trei ani, niciun QB nu a reuşit măcar să se apropie de numărul de victorii al lui Smith, sacrificarea lui de 49ers fiind, tot mai evident, un exemplu dat fotbaliştilor dispuşi să pună piciorul în prag atunci când nu vor să-şi rişte sănătatea. Va funcţiona însă acest management şi în play-off?

În 2000, Ravens au scăpat de problemele cauzate de jocul limitat prin aer printr-o defensivă excepţională şi Chiefs par pe acelaşi traseu, numai că este prematur să pronosticăm un succes istoric al şefilor. Jamaal Charles a fost singura constantă din ofensivă dar trebuie să ne întrebăm cât de mult va rezista la felul în care este folosit. Knile Davis, varianta de rezervă, nu pare a avea nicio şansă reală să se ridice la nivelul lui Charles, dar, cu Reid la timonă, orice e posibil.

De fapt, cheia succesului ulterior al şefilor va depinde de cât de bine îşi vor upgrada ofensiva. Până în pauza competiţională, Chiefs trebuie să se bazeze pe acest lot, unul în care în ultimul meci, exceptându-l pe Dwayne Bowe, a reuşit doar patru recepţii pentru 24 de yarzi, şi a şi pierdut mingea o dată. Cu asemenea prestaţii, oricât de bună ar fi defensiva, când va juca împotriva unui QB de calitate va ieşi rău fără puncte pe tabelă.

 

 

By

Tags: , , , ,

web design by SianImage.RO
Hochei - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!
Livescore