Lamar Odom – Mărirea şi Decăderea

October 30, 2013

odom

„Mulţi oameni au pierdut o grămadă de timp încercând să-şi dea seama cine vor ei să fie Lamar Odom în loc să-l aprecieze pe Lamar Odom. Mereu mă uit înapoi la momentul în care a început totul. În poveşti ca ale lui nu vezi finaluri fericite şi atunci când vezi una, trebuie sărbătorită” – Jeff Van Gundy (Sports Illustrated – 2009)

Nu cu mult timp în urmă, Lamar Odom părea să fie pe drumul către un final fericit al poveştii sale tragice. Acum doi ani, primea o statuetă de bronz care îi încununa cariera şi îi confirma statutul de star NBA cu premiul pentru NBA’s Sixth Man of The Year Award. Juca la LA Lakers, iar Odom realiza ceva ce a părut mereu normal pentru unul dintre cele mai mari talente care au ieşit vreodată din New York City.

Pe de o parte, titlul de cea mai bună rezervă a fost un compliment pentru calităţile lui Odom, însă ca revers al medaliei, a oferit exact imaginea vieii lui Lamar, una plină de tragedii familiale şi războaie personale care ar fi distrus un alt om. Lamar avea o familie, un loc în istoria baschetului şi în lotul celei mai faimoase echipe din lume, iar viaţa sa era mult mai roz decât a oricărui copil din Queens, crescut de bunică din cauza decesului mamei şi a dependenţei de cocaină a tatălui.

Trecutul plin de durere al lui Odom, face de neînţeles prezentul şi furtuna de evenimente recente din viaţa sa. Deja cariera sa din NBA pare terminată după doi ani catastrofali cu Dallas Mavericks şi Los Angeles Clippers, dar Lamar pare decis să atingă minimul şi în viaţa personală după luni de zile de aventuri nebuneşti, printre care o arestare, o vizită la dezalcoolizare şi un război public cu tatăl său. Vizita făcută acum o săptămână foştilor coechipieri, una despre care s-a spus că ar fi ultima şansă la NBA, a rămas doar o vizită, iar povestea lui Odom pare schizofrenică, ca tipar, dar ar trebui privită ca un dur avertisment pentru ceilalţi.

Mărirea

Ridicarea din mocirlă, la propriu, a fost o cursă cu obstacole în faţa căreia orice tânăr ar fi cedat. Mama sa, poliţist în Rikers Island, a decedat pe când Lamar avea doar 12 ani, iar tatăl său, veteran de război, a căzut rapid pradă heroinei şi a devenit incapabil să-şi mai ajute fiul. Lamar a ajuns astfel în grija bunicii, şi salvarea sa a venit de pe terenurile de baschet din Queens. Înalt şi potent fizic, Lamar a compensat lacunele disciplinare prin forţă pură, iar în al doilea an de liceu a devenit star naţional după ce a marcat 36 de puncte într-un meci decisiv pentru titlu. Imediat, „vulturii” din colegii au venit să-l vadă cum joacă, iar spectacolul pe care l-au văzut a meritat drumul.

Îndrăgostit de Magic Johnson, Lamar a făcut ce ştia el mai bine, pasând la coechipieri în speranţa că aceştia vor prinde o bursă academică şi vor scăpa din iad. Mărinimia sa, dar şi circul din jur, i-au distras însă atenţia de la studiu, iar rezultatele slabe de la învăţătură l-au scos din echipă, într-o perioadă în care şcoala era la fel de importantă ca sportul. Orice nor ascunde însă o rază de soare şi obligat să schimbe liceul, l-a cunoscut pe primul om care avea să-i marcheze cariera şi viaţa: Jerry De Gregorio.

Antrenorul de la St Thomas Aquinas l-a luat sub aripa sa pe Lamar şi l-a ajutat să-şi recapete pofta pentru învăţătură, cei doi rămânând apoi prieteni şi nedespărţiţi. Cariera din baschet a continuat pe panta ascendentă, cu numeroase premii acordate la nivel de liceu, şi o selecţie într-un meci demonstrativ alături de alţi liceeni teribilă ca Tracy McGrady, Ron Artest (Metta World Peace), Elton Brand, Shane Battier, Baron Davis, Larry Hughes şi gemenii Collins, Jason şi Jarron.

„Problema cu Lamar a fost că lucrurile au venit prea repede şi prea uşor. Până la un punct îl poţi cataloga drept o victimă, dar una care a acceptat această victimizare” – Jerry DeGregorio (The Baltimore Sun )

Ca orice recrut de elită, Odom a avut posibilitatea de a alege ce va face după liceu. Înainte de a semna cu cineva a mers în Los Angeles pentru a discuta cu nimeni altul decât Kobe Bryant, câştigător al premiului Parade cu numai un an înaintea lui Lamar şi jucător care a decis că e mai bine să treacă direct în NBA, fără a mai aştepta să crească în NCAA. Odom a ales a doua variantă şi a mers la UNLV, dar alegerea s-a dovedit una nefericită.

Odom nu s-a adaptat la Runnin’ Rebels şi a fost pus rapid pe liber după apariţia unor dubii legate de statistica sa şi a unei arestări pentru apelaea la prostituate, mai marii colegiului considerând că nu merită bursa. Vestea a provocat un val de oferte, unele de-a dreptul uluitoare, vorbindu-se atunci de un salariu de un milion de dolari în Europa, sau de 100.000 în Canada, numai că mentorul său, DeGregorio, i-a îndreptat paşii către Rhode Island, acolo unde activa Jim Harrick, un antrenor care devenise campion naţional cu numai doi ani în urmă. Obligat să muncească pentru bursă, Odom s-a gândit din nou la NBA, dar DeGregorio l-a convins să renunţe la vis, şi a devenit eligibil pentru NCAA exact înainte de startul sezonului 1997.

Primul sezon cu Rams a fost fabulos. În ciuda pauzei destul de lungi, Odom a reuşit să-i ducă de unul singur către titlu pe colegi, cu o medie de 17.6 puncte, 9.4 recuperări şi 3.8 pase decisive, trei dintre meciuri fiind câştigate, la propriu, doar de Odom. Rezultatele de pe teren au fost contnuate în stilul Odom, cu o fugă de la universitate, ratarea Combinatei NBA, ratarea revenitii la universitate şi semnarea unui contract cu agentul Jeff Schwartz, ultima parte, o idee genială. Forţat de împrejurări să intre în draft, Lamar Odom a aterizat în LA, la Clippers, de pe locul 4, asta în ciuda bănuielilor că nu are un comportament tocmai profesionist.

Primul sezon în LA a fost de coşmar, echipa reuşind doar 15 succese. Lamar nu a fost însă problema, cifrele sale fiind impresionante: 16.6 puncte, 7.8 recuperări, 4.2 pase şi 36.4 minute pe meci, iar pentru eforturi a primit un loc în echipa debutanţilor şi a devenit căpitanul celor de la Clippers la nici 21 de ani.

Noua „eră” a debutat bine pentru Clippers şi Odom. Lamar şi-a îmbunătăţit performanţele şi productivitatea având în jur un nucleu de jucători excelent (Darius Miles, Quentin Richardson, Corey Maggette, Keyon Doling), şi a reuşit să dubleze numărul de victorii ale francizei, fiind sufletul echipei. Din păcate, deşi statistica l-a ajutat, al doilea sezon din NBA a venit şi cu rele, Odom fiind suspendat cinci meciuri pentru consum de marijuana în luna martie, şi apoi încă opt pentru aceeaşi problemă în decembrie.

Anul următor, Odom a jucat doar 29 de meciuri din cauza unor accidentări, dar şi a unei dispariţii misterioase de o lună, însă chiar şi aşa LA Clippers au continuat să se îmbunătăţească şi au ajuns la 39 de succese, la un pas de record pozitiv şi la 5 meciuri de ultimul loc de play-off.

Al patrulea an a continuat în aceeaşi notă, cu Odom în teren doar 49 de meciuri şi cu o cădere în ierarhii, Clippers terminând cu 27-55 record, şi cu mari bătăi de cap în a-l convinge pe Odom să-şi prelungească înţelegerea. N-a fst chip însă, Lamar fiind conştient că la 23 de ani poate prinde marele transfer. Şi l-a prins.

Odom a devenit agent liber în iulie, şi cum Clippers n-au reuşit să egaleze oferta de 65 de milioane de dolari (pe şase ani) venită de la Heat, a aterizat în Miami.  S-au schimbat amabilităţi, s-au făcut promisiuni, iar startul a fost cel puţin bun, Lamar reuşind cel mai bun sezon ca profesionist, cu 17.1 puncte, 9.7 recuperări şi 4.1 pase. Alături de un debutant minune, Dwayne Wade, Odom i-a dus pe Heat în play-off şi chiar în runda doi a eliminatoriilor, numai că Florida nu i-a priit.

În 2004, pe 14 iulie, Lamar a aflat că se întoarce în LA, dar nu la Clippers, ci la Lakers, fiind trimis acolo unde a fost trimis de miami în tranzacţia pentru Shaquille O’Neill. Primul său sezon cu Lakers nu are istoric, Odom evidenţiindu-se mai mult prin ratarea de la JO de la Atena, decât prin ce a făcut la club, iar Lakers au ratat, la rândul lor, play-off-ul pentru a cincea oară în istorie.

Din fericire pentru Lamar, puţine i se pot pune în cârcă. Team USA a fost un mecanism disfuncţional încă de la început din cauza încrederii acordate şui Alan Iverson şi Stephon Amrbury, iar la Lakers s-a făcut tranziţia de la era Shaq şi Jackson  la era Kobe şi Tomjanovich, demisia ultimului, la mijlocul sezonului, punând capăt oricăror speranţe pentru calificarea în post-sezon.

Revenirea lui Phil Jackson la conducerea californienilor n-a fost de bun augur pentru Odom, o accidentare la umăr şi alegerile tactice ale antrenoruluilimitându-i mult timpul petrecut în teren. Pe final de sezon însă, odom a revenit în cinciul de start şi chiar a jucat foarte bine în eliminatoriul cu Suns, pierdut cu 3-4 în prima rundă de play-off.

Progresul sportiv a fost anulat aproape instantaneu de soartă. În pauza dintre sezoane, fiul de numai şapte luni al lui lamar a decedat din cauze medicale, la exact trei ani de la moartea bunicii sale. Odom a petrecut aproape toată vara alături de familie (mai avea doi copii) încercând să treacă peste momentul tragic, numai că vacanţa a fost la un pas să se încheie cu o altă tragedie, după ce baschetbalistul a fost jefuit de doi adolescenţi care l-au ameninţat cu arma. Evenimentele din 2006 aveau să-l urmărească până în 2009, jucătorul primind chiar ajutor de specialitate pentru problemele mentale pe care le dezvoltase.

Sportiv, următorii ani au fost excelenţi. În 2007, Odoma  fost printre cei mai buni jucători ai echipei, dar eliminarea din primul tur al play-off-ului a produs multă amărăciune. Un an mai târziu, după apariţia lui Pau Gasol în echipă, şi cu un rol mai puţin important în teren, Odom juca prima lui finală de NBA, dar panta descendentă era după colţ.

În sezonul 2008-2009, după revenirea lui Andrew Bynum, Odom a fost aruncat pe bancă, o lovitură grea pentru un jucător care a fost considerat cândva ca fiind cel mai promiţător din NBA. În loc să cedeze, mai ales că urma să devină agent liber, Odom s-a luptat ca un leu de fiecare dată când a fost introdus pe teren, şi a devenit campion după succesul cu Orlando Magic. În vara lui 2009 a semnat pe alţi patru ani cu Lakers, pentru 33 de milioane de dolari, refuzând o reîntoarcere în florida, deşi Heat insistase pentru el.

Odată pusă la adăpost carera sportivă, Lamar s-a ocupat şi de viaţa personală, şi în august 2009 s-a căsătorit cu vedeta TV Khloe Kardashian, la o lună după ce s-au cunoscut la o petrecere dată de Ron Artest. Sportiv, anul care a urmat a fost unul cu suişuri şi coborâşuri, cauzate de încăpăţânarea lui Jackson de a paria pe Bynum, deşi acesta avea probleme medicale evidente şi nu putea duce un sezon cap-coadă ca titular. Echipa a mers bine însă şi a luat al doilea titlu de campioană, în şapte meciuri, cu Boston Celtics, iar Odom devenea şi campion mondial ca lider al naţionalei la mondialul din Turcia (2010).

Competiţia internaţională l-a vitaminizat pe Lamar. Revenit în SUA, el a reuşit o campanie impresionantă şi a devenit „Cea mai bună rezervă” în 2011, dar Lakers au pierdut titlul după ce au fost eliminaţi de viitoarea campioană, Dallas Mavericks.

Decăderea

În ciuda ieşirii rapide din play-off, sezonul 2010-2011 a fost unul de ţinut minte pentru Odom. Prima distincţie individuală l-a revitalizat, iar progresele din viaţa personală s-au „tradus” într-un reality show alături de soţia sa. Greva jucătorilor care a urmat n-a fost însă de bun augur pentru Odom. Jucătorul a fost implicat într-un accident mortal în aceeaşi zi în care participase la îmormântarea unui văr ucis într-un schimb de focuri, iar Lamar a hotărât să ia o pauză de la baschet… deşi nu s-a retras di teren. Trimis la Hornets, ca parte a trenzacţiei care l-ar fi adus la Lakers pe Chris Paul, odom a aterizat în Dallas după intervenţia comisionarului David Stern, cel care a blocat tranzacţia iniţială. Afacerea i-a costat cel mai mult chiar pe iniţiatori, LA Lakers, deveniţi o echipă de duzină care abia a reuşit să prindă play-off-ul şi care şi-au pierdut şi cel mai important om în această vară.

Plecarea din LA a fost catastrofală şi pentru Odom. Mental şi fizic, Lamar nu era pregătit pentru aşa ceva, iar cifrele au fost cele mai slabe din întreaga carieră. Folosit în doar 50 de meciuri, Odom s-a evidenţiat prin lipsă de implicare la jocuri şi antrenamente, absenţe nemotivate şi un scandat monstru cu Mark cuban, care l-a costat 30 de meciuri de suspendare în aprilie 2012.

În luna iunie, Odom revenea în LA, la Clippers, după ce Dallas a pus la cale o mutare majoră în care au mai fost implicaţi cei de la Houston Rockets şi Utah Jazz, dar nici revenirea acasă, şi nici prezenţa unor oamei ca Blake Griffin şi Chris Paul alături de el nu l-au schimbat decisiv pe noul Lamar. Chiar dacă evoluţiile sale n-au mai fost la fel de palide ca în Dallas, Odom tot a stabilit noi recorduri negative, dar ai mult din cauza grupului găsit la Clippers, decât a propriilor limite.

În vară, vârsta şi evoluţiile palide l-au transformat în şomer, iar viaţa personală a luat-o razna. În august, odom a a juns pentru trei săptămâni la dezalcoolizare, iar în septembrie sotia sa a făcut o „intervenţie” pentru a-l ajuta cu dependenţa de droguri, moment în care Odom ar fi dispărut trei zile. Tot în septembrie, Lamar a fost arestat fiind suspectat că a condus băut, iar permisul i-a fost suspendat un an pentru că a refuzat testarea anti-drog. În iulie, aproape linşase un paparazzo, pe care l-a lăsat totuşi fără obiectul muncii, distrugându-i camera. Arestarea din septembrie i-a adus o nouă vizită la dezintoxicare, de data aceasta, la ieşire Odom promiţând că se va face băiat cuminte.

La acest moment, cariera lui Odom în NBA este terminată şi doar un miracol o mai poate reporni. Trecut de 30 de ani, fără productivitate în ultimele două sezoane şi cu viaţa personală scăpată de sub control, Odom reprezintă un risc pe care nimeni din NBA nu va fi dispus să şi-l asume. Grav este însă că acum, chiar viaţa lui Lamar este în pericol. Dependenţa de alcool şi droguri, plus instabilitatea psihică geerată de lanţul de tragedii care l-au marcat, aduc perspective sumbre asupra viitorului său. Presa americană speculează că soţia sa deja a intentat divorţ, iar baschetbalistul aintrat într-un nou conflict cu ziariştii şi paparazzi, semn că noul Lamar nu este departe de vechiul Lamar.

By

Tags:

web design by SianImage.RO
Hochei - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!
Livescore