Credință, familie și fotbal – povestea unui kicker

September 5, 2014

tempJIMB8980--nfl_mezz_1280_1024

A început ca pură curiozitate. Un student de la 4.300 de mile distanță, din Sao Paulo, a fost rugat să dea într-o minge de fotbal american în loc de cea de „soccer“…

La 15 ani, noul kicker titular al celor de la Kansas City Chiefs, Cairo Santos, și-a lăsat familia în Brazilia și a plecat direct în necunoscut, în SUA. Programul de schimb între studenți l-a trimis la Liceul St. Joseph Academy, Florida, iar începutul șederii în SUA a fost aproape tragic. Din motive necunoscute, liceul n-a mai putut acoperi necesarul de locuri de cazare pentru studenții de schimb și a fost nevoit să apeleze la foștii elevi și la bunăvoința acestora. Pe listă s-a aflat și Tyler Burnett, care a acceptat imediat să-l primească pe Cairo, puștiul care visa să prindă un loc cu bursă în echipa de fotbal a liceului. O curiozitate a gazdei avea să-i schimbe tot cursul vieții brazilianului, chiar dacă nimeni nu a realizat imediat acest lucru.

„Jucam baschet alături de un prieten și l-am văzut pe Cairo cum lovește mingea și cum driblează cu o minge de soccer. Aveam și una de fotbal și l-am întrebat dacă nu vrea s-o lovească, iar el a acceptat. Am fost uimiți să vedem ce poate face cu ea și l-am convins imediat să dea probe la echipa liceului“, a povestit Tyler Burnett site-ului kcciefs.com.

Așa, povestea americană care trebuia să țină doar un an s-a prelungit brusc cu încă doi, și apoi la mult mai mult.

„Probabil că aș juca soccer undeva acum. Nu știu la ce nivel. Aveam o bursă pentru soccer, însă acum nu îmi dau seama dacă mă mai întorceam pentru încă doi ani. Datorită fotbalului am revenit însă în SUA să-mi termin liceul, deci probabil că acum aș fi fost tot în Brazilia încercând să găsesc o echipă“, declară kickerul, conștient că dacă gazda sa nu l-ar fi întrebat acum zece ani dacă nu vrea să șuteze într-o minge de fotbal, n-ar fi ajuns niciodată în NFL.

Faptul că n-a jucat niciodată fotbal american a fost un mare pas înapoi pentru Cairo, imediat ce a acceptat să joace în echipa liceului. Pentru a învăța jocul a început să urmărească atent așezarea din teren și tactica din Madden, la fel ca un alt jucător surpriză din NFL, Margus Hunt. De la a șuta mingea într-un zid și a învăța jocul pe X-Box, până în NFL, drumul a fost lung. Cairo a primit o oportunitate de la Tulane University, și nu a ratat-o.

În patru ani de colegiu a reușit să intre în istoria universității cu procentajul senzațional de reușită a execuțiilor: 78.2. A finalizat 61 dintre cele 78 de încercări și a trimis mingea în touchback de 78 de ori din 190 de repuneri, în 2012 primind trofeul Lou Groza, un premiu care este primit de cel mai bun kicker din colegiu. De-a lungul celor patru ani de colegiu, Cairo a ținut strâns legătura cu familia din Brazilia, dar și cu familia americană care l-a primit în casa sa. Tot timpul a avut două familii, iar asta l-a ajutat enorm în carieră.

„Când aveam un week-end liber, mergeam în St. Augustine, iar când aveam o vacanță mai lungă, plecam în Brazilia. Să ai două familii nu este un lucru mărunt, iar multă lume nu are această șansă“, recunoaște jucătorul.

Totul părea perfect, iar în al doilea an de colegiu, cu premiul Lou Groza câștigat, Cairo a transformat 21 de FG-uri la rând, apropiindu-se de recordul absolut NCAA, de 30. Pe 15 septembrie 2013, tragedia a lovit familia Santos, iar drumul în ascensiune a lui Cairo a părut că se oprește.

„Mama mă suna în fiecare duminică și mereu vorbeam cu tatăl și sora mea imediat după aceea. În acea duminică mă uitam la fotbal, și am crezut că mă sună ca de fiecare dată. Când mi-a zis că re vești teribile a căzut cerul pe mine“, susține fotbalistul. Tatăl lui Cairo, pilot cascador, a murit într-un teribil accident, iar familia americană a lui Cairo a plecat imediat din New Orleans pentru a fi alături de el și au reușit să-i convingă pe cei de la NCAA să-l lase pe acesta în Brazilia. Înmormântarea a avut loc marți, iar sâmbătă Tulane a evoluat cu Syracuse. Antrenorul i-a spus lui Cairo că poate să stea pe bancă dacă își dorește, dar brazilianul a vrut să joace pentru tatăl dispărut. Familia sa din America a mers la meci pentru că s-a simțit datoare să fie alături de „fiul brazilian“ și a asistat la un meci decent făcut de acesta, dar nu la un record. Cairo a transformat primul FG și a ajuns la 26 consecutive, dar l-a ratat pe al doilea, de la doar 32 de yarzi, oprindu-și seria pozitivă la patru FG distanță de recordul NCAA. Ratarea nu a fost însă un pas înapoi, pentru că toată lumea, inclusiv din NFL, și-a dat seama că are în față un jucător cu potențial uriaș, atât moral cât și sportiv. În săptămâna următoare, Cairo a trimis printre buturi de la 56 de yarzi. După încă o săptămână, brazilianul a marcat de la 27 de yarzi, cu cinci secunde rămase pe ceas, pentru succesul cu North Texas.

Astfel, din tragedie s-a născut triumful. Cairo a continuat să urce, a ajuns la Kansas City și a câștigat postul de titular. David, tatăl american, susține că a plâns în hohote când a aflat vestea, iar suta de mesaje pe care a trimis-o amicilor stă mărturie pentru mândria care îl încearcă. Cairo se gândește însă și la tatăl său natural, căruia îi dedică toate reușitele. La Cairo Sr. Și la familia sa din Brazilia pe care o ajută să se descurce în fiecare zi.

„Fiecare lovitură este pentru familia mea“, spune Cairo. Atât e de simplu.

By

Tags: ,

web design by SianImage.RO
Hochei - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!
Livescore